ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Ionuț Vulpescu, ministrul Culturii, a vorbit, la Realitatea TV, despre cum arată agenda Ministerului Culturii în acest an, explicând că România nu s-a aflat niciodată în rolul de a organiza atât de multe evenimente culturale într-un timp atât de scurt.
 
Ministrul Culturii a explicat că există multe întrebări rămase fără răspuns în cazul Cumințeniei Pământului, una dintre acestea fiind cea legată de creșterea plafonului sumei maxime pe care Executivul vroia să o ofere pentru sculptura lui Brâncuși de la 5 milioane de euro la 11 milioane de euro, în doar câteva luni. 

Astfel, Ionuț Vulpescu a declarat că este surprinzător faptul că Ministerul nu și-a exercitat dreptul de preempțiune și în alte cazuri, dar că, la fel de important, eșecul campaniei prin care s-a încercat colectarea publică reprezintă un semnal de alarmă pentru orice viitoare campanie de strângere de fonduri în scop cultural. 

"Fac un anunț în premieră. Există un fond la nivelul ministerului Culturii care să permită ministerului să își exercite dreptul de preempțiune. Fondul a existat ani de zile, pe hârtie, fără să fie niciun leu în el. Ministerul nu și-a exercitat acest drept și în alte cazuri, de exemplu colecția familiei Manu, tablouri Aman, Tătărăscu...Sunt câteva chestiuni legate de Cumințenia Pământului...e o discuție cum s-a ajuns la aceste 11 milioane. Erau 140 de ani de la nașterea lui Brâncuși...prin lege, Parlamentul a înființat un muzeu la Târgu Jiu, nu s-a întâmplat nimic într-un an.

Eu am  plecat de la minister în 2015, în decembrie, când ministerul oferise un plafon maxim de 5 milioane de euro....am aflat că în februarie, trei luni mai târziu, Guvernul va cumpăra Cumințenia cu 11 milioane...ce s-a schimbat pe piața operelor de artă ca să justifice o astfel de creștere? Asta este întrebarea...s-a făcut o altă expertiză? Nu ni s-au oferit aceste detalii. Cele 5 milioane de euro ca plafon maxim au apărut în urma unei expertize, cu o comisie de 5 oameni, formată din oameni din ministere și oameni din principalele muzee de Artă. E trist că în urma acestei campanii care nu a avut finalul scontat nicio altă campanie culturală nu are șanse bune, în România", a precizat Vulpescu.