ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Legea vaccinării va fi lansată în dezbatere publică pe site-ul oficial al Ministerului Sănătății cel mai târziu luni, a anunțat vineri ministrul Florian Bodog. Documentul nu va conține sancțiuni pentru  persoanele care refuză vaccinarea, a precizat Bodog.


„Legea vaccinării va apărea pe site luni, ea stabilește cadrul legal de vaccinare, cadrul de achiziționare a vaccinurilor, inclusiv faptul că aceste contracte de achiziționare a vaccinurilor vor fi multianuale, nu a prevăzut sancțiuni deosebite pentru că, oricum, legea va fi citită în Guvern și va fi trimisă la Parlament.(...) Nu dorim să impunem un anume tip sau pachet de sancțiuni pentru că noi dorim ca această lege să fie foarte bine primită. Într-una dintre formele legii, au existat sancțiuni care mergeau chiar până la neacceptarea la școală a copiilor care nu sunt vaccinați, dar, așa cum știm, dreptul la educație este garantat, deci eu cred că era o chestiune excesivă”, a declarat ministrul Sănătății, într-o conferință de presă, conform Mediafax.

Florian Bodog a promis că va lua măsuri astfel încât să nu se mai ajungă la o altă criză a vaccinurilor.
 
Conform proiectului inițial al legii vaccinării, care urmează să fie supus dezbaterii publice, părinții care nu își asumau în scris refuzul imunizării copiilor puteau primi amenzi între 1.000 și 2.5000 de lei. De asemenea, dacă plecau din țară și fără a lăsa o persoană responsabilă cu vaccinarea copilului, riscau amenzi între 2.500 și 5.000 de lei. Actul normativ, care a provocat numeroase polemici, prevedea și că școlile pot primi elevi doar dacă părinții prezintă dovada vaccinării complete, planul de recuperare a vaccinurilor, contraindicațiile definitive sau formularul de refuz al vaccinării semnat de părinte.