ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat sâmbătă, că până în prezent aproximativ 200.000 de români s-au întors în țară, iar până la Paște autoritățile se așteaptă la încă 200.000, transmite Mediafax.

De asemenea, Tătaru a adăugat că România se pregătește de scenariul 4, iar o nouă ordonanță militară urmează să fie publicată curând.

Ministrul a mai spus că se așteaptă ca vârful epidemiei din România să aibă loc undeva la jumătatea lunii aprilie, când numărul infectărilor ar putea atinge 10.000.
 
„Dacă avem un vârf lin, atunci avem și o cădere mai lină, cu posibilitatea unui vârf mai mic în toamnă, dar deja suntem imunizați ca și indivizi și atunci el va fi un vârf foarte mic, având în vedere că poate în șase luni vom avea și acel vaccin. Dacă avem un vârf foarte ascuțit, atunci vom avea și efecte nefaste, cu cazuri critice și cu destul de multe decese” a spus Tătaru.

Totodată, ministrul le-a recomandat românilor care se întorc din străinătate să respecte indicațiile autorităților în ceea ce privește carantina. „Sunt niște oameni care au venit de frică, dar ajunși aici bravează. Sunt niște oameni care au fugit de moarte, dar pot aduce moartea la noi. Dacă nu-și respectă propria imagine sau propriul corp, să aibă un respect pentru bătrânii, pentru copiii și pentru toți cei din jurul lor”, a spus acesta.

Tătaru a explicat că scenariul 4, care urmează a fi activat la atingerea pragului de 2.000 de îmbolnăviri, implică tratarea cazurilor ușoare la domiciliu. Doar cazurile moderat-severe vor fi internate în spitale, iar persoanele aflate în stare critică vor ajunge la Terapie Intensivă. Cele 36 de spitale-suport ar urma să primească și ele pacienți cu Covid-19.

În ceea ce privește noua ordonanță militară, care este în pregătire, aceasta ar urma să conțină și restricții pentru cetățeni. Nelu Tătaru a declarat că restricțiile nu vor fi neapărat mai mari decât cele aflate deja în vigoare.