ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Viitoarea lege a vaccinării nu-i va obliga pe părinți să-și vaccineze copiii. Acestia vor putea decide să nu îi vaccineze doar cu o condiție: să o facă în cunoștință de cauză. Așa susține ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, potrivit căruia accentul sancțiunii va fi pus pe informare și nu pe obligativitatea vaccinării.

"Legea vaccinării este în stadiul de avizare. (...) Legea are trei capitole mari, importante. Pe de o parte, ne dă baza legală pentru asigurarea stocurilor de vaccinuri, ceea ce este esențial. Dacă ai baza legală, poți să faci rezerve. Dacă ai rezerve, atunci nu mai rămâi fără vaccinuri. Al doilea lucru pe care îl face este că ne asigură că există responsabilități foarte clare pentru fiecare autoritate: fie medicul de familie, fie comisiile județene de vaccinare, fie Ministerul Sănătății și celelalte instituții", a precizat ministrul Vlad Voiculescu, într-o declarație acordată presei, citat de Agerpres.
 
Totodata, ministerul își va asuma responsabilitatea pentru eventualele efecte secundare ale vaccinului.

Părinții sunt obligați si vor fi, potrivit viitoarei legi, să ia această decizie doar în cunoștință de cauză, pentru că sancțiunile se referă la obligativitatea de a fi informat, de a lua o decizie informată, susține Voiculescu.
 
"Al treilea lucru pe care îl face foarte clar (legea, n.r.) este că stabilește care sunt responsabilitățile ministerului pentru eventualele efecte secundare pe care, pentru prima dată, Ministerul Sănătății le va recunoaște. Va spune: "da, dacă există efecte secundare, Ministerul Sănătății își asumă responsabilitatea". De asemenea: care sunt responsabilitățile părinților, și anume de a fi informați. Vor putea lua decizia să nu vaccineze copilul, respectiv să stabilească un plan de vaccinare, dar asta vor face numai după ce se vor informa. Legea presupune obligația familiei de a se informa, de a lua o decizie informată. (...) Există sancțiuni, dar sancțiunile se referă strict la obligativitatea de a fi informat, de a lua o decizie informată", a adaugat Voiculescu.