ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În timp ce proiectul de lege al vaccinării pus în dezbatare publică naște dezbateri aprinse, în condițiile în care documentul propus de ministerul Sănătății prevede negru pe alb că părinții pot fi acuzați de rele tratamente aplicate minorului dacă nu îi vaccinează, ministrul Sănătății vine cu precizări.

Florian Bodog a declarat pentru Mediafax că ministerul își va asuma tratamentul reacțiilor adverse ale vaccinării.  Afirmația sa vine după ce asociațiile de pacienți susțin că statul, care impune această lege a vaccinării, trebuie să își asume responsabilitatea în cazul reacțiilor adverse.

„În draftul proiectului există obligativități pentru toată lumea de sus până jos, inclusiv pentru Ministerul Sănătății și am spus că ministerul iși asumă tratamentul reacțiilor vaccinale. Medicii de familie trebuie să-și facă treaba, pus și simplu. Există eventuale contraindicații, iar în acel moment, medicul de familie, care cunoaște cel mai bine copilul, poate retrage vaccinarea. Importantă este informarea părintelui pentru a lua o decizie în cunoștință de cauză. Momentan nu avem incluse sancțiunile, dar e este posibil să apără în urma dezbaterilor”, a declarat ministrul Sănătății.

Dar, așa cum a arătat ActiveNews,  autoritățile lasă pentru o dată ulterioară stabilirea tipurilor de reacții adverse care vor fi recunoscute că atare (!) și măsurile compensatorii (art. 2, alin. 7): 

„Statul român, prin Ministerul Sănătății, asigura condițiile pentru diagnosticul și tratamentul optim al oricăror reacții adverse ale vaccinării precum și compensarea oricăror efecte invalidante, dacă sunt dovedite relații de cauzalitate, confirmate de Grupul Tehnic de Coordonare a Activităților de Vaccinare denumit în continuare (GTCAV). Tipurile de reacții adverse postvaccinale și măsurile compensatorii aplicabile vor fi stabilite prin hotărâre de guvern”, se spune în proiectul pus în dezbatere publică.

Ce înseamnă asta? Simplu: pentru legislator urgență este sancționarea și presiunea exercitată asupra părinților, nu stabilirea unei ierarhii simetrice a răspunderilor, nici controlul reacțiilor adverse și compensarea.