ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministrul Sănătății (sau Insanității?), Vlad Voiculescu (USR-PLUS), a anunțat vineri adoptarea de către guvern a unei Ordonanțe de urgență prin care se stabilește felul în care vor fi remunerați cei care vor vaccina populația României în următoarele luni.

Lucrătorii din centrele de vaccinare care vor munci peste program vor fi remunerați cu un surplus brut de 90 de lei pe oră (medicii), cu 45 de lei pe oră (asistenții medicali) sau cu 20 de lei pe oră (registratori).

Medicii de familie, considerați de ministrul USR-PLUS „vectori de comunicare și de convingere a românilor” (deși fișa postului lor este alta - n.red.), sunt „esențiali în această perioadă” ca să informeze și să facă lobby pentru vaccinurile Covid în rândul pacienților lor, cu scopul de a-i convinge să se programeze în platforma de vaccinare, asigurându-se că aceștia se și duc să fie injectați. De ca și cum efectele adverse ale unui produs insuficient testat pot fi combătute cu vorba bună, ministrul Vlad Voiculescu vrea ca medicii de familie să le stea la dispoziție pacienților și după vaccinare, „pentru orice reacție adversă, pentru orice nevoie de informare, de informație ar avea nevoie” (sic!).

Cu alte cuvinte, medicii de familie vor face în plan local treaba autorităților centrale în campania de vaccinare, la fel cum DSP-urile au preluat în starea de alertă atribuțiile pe care le avea guvernul în starea de urgență privind restricțiile și carantinările. Dacă ceva nu merge bine și apar reacții adverse, medicul de familie răspunde, pentru că el e cel care l-a „informat” - a se citi: „convins” - pe pacient să se ducă la vaccinare.

Pentru munca suplimentară de convingere, programare și monitorizare a pacienților în vederea vaccinării, medicii de familie vor primi sume brute de 30 de lei per capita de persoană programată și vaccinată. Acei medici care vor convinge peste 50% sau 60% dintre pacienții înscriși în lista lor, „efortul masiv” va fi recompensat cu 50, respectiv 60 de lei de persoană convinsă.

Având în vedere că de pe 8 februarie se preconizează redeschiderea școlilor, în etapa a doua de vaccinare, începută pe 15 ianuarie, este prevăzut „tot personalul din învățământ”, a cărui vaccinare e considerată o măsură de precauție obligatorie pentru revenirea la învățământul față către față.

Toate persoanele simptomatice sau contacții unor persoane depistate pozitiv la coronavirus vor fi testate. „Dacă cineva apare într-o anchetă epidemiologică și intră în contact cu altcineva din școală, sau este sau lucrează în acea școală, va fi imediat testat cu teste antigen, fie că este copil, fie că este adult. De asemenea, dacă oricine are simptome, va fi testat. Dacă un copil dintr-o clasă este depistat pozitiv, atunci toți copiii vor fi testați. Se lucrează în Ministerul Sănătății la un ghid de bune practici pentru școli”, a explicat ministrul Sănătății.
 
Propunerea de tip comunist a ministrului USR-ist sfidează legile statului și trebuie să se constituie ca o alarmă pentru părinți. Minorii nu pot fi testați în nici un fel fără fără acordul părinților.
 
El a mai anunțat și că Hotărârea de Guvern de modificare a strategiei naționale de vaccinare va intra pe agenda guvernului săptămâna viitoare, pentru a extinde accesul unor categorii suplimentare de pacienți în etapa a doua de vaccinare: „Vor intra persoane vulnerabile, precum oameni fără adăpost, precum persoanele cu handicap și cei care trăiesc sub același acoperiș și care îi îngrijesc”. Aceștia vor avea acces imediat la vaccinare.
 
Întrebat care este poziția Ministerului Sănătății față de medicii de familie care au anunțat că nu vor mai trata pacienții care au refuzat să se vaccineze, Vlad Voiculescu a spus că această atitudine este „o bravadă” și nu este rezonabilă, având în vedere că pacienții au libertatea să aleagă dacă vor să se vaccineze sau nu. „Responsabilitatea noastră, a tuturor, e să încercăm să îi înțelegem pe ceilalți, să le oferim informație, să le oferim din ce avem noi mai mult - și medicii au multă înțelepciune și multă experiență de viață. Cred că mai degrabă asta este atitudinea, una de înțelegere și una de asumare a responsabilității de informare”, a afirmat Voiculescu.