ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 18:34 Noul ministru de Finanțe, Ionuț Mișa, revine asupra declarației sale potrivit căreia Pilonul II de pensii va fi desființat. „Îmi cer scuze pentru declarația despre desființarea Pilonului II de pensii, a fost o eroare, nu se desființează", a spus Mișa, care a refuzat să facă alte declarații.

Declarația lui Mișa a fost desființată de președintele PSD, Liviu Dragnea: „O prostie!”, dar și de premierul Mihai Tudose. 

Pilonul II de pensii, care administrează active de circa 40 de miliarde lei, va fi desființat. Banii ar urma să fie returnați contribuabililor, iar aceștia vor trebui să aleagă între Pilonul I, de stat, sau Pilonul III, privat. Anunțul a fost făcut de ministrul desemnat la Finanțe, Ionuț Mișa, informează antena3.ro.

”Pilonul II se va desființa și banii se vor întoarce la toți cei care au cotizat, ei având posibilitatea să opteze pentru bugetul asigurărilor sociale sau pentru Pilonul III, cel privat. Vor alege dacă banii lor vor fi administrați de stat sau privat. Nu am stabilit un calendar foarte clar din acest punct de vedere, intenționăm spre sfârșitul anului (...) Fondurile de pensii din Pilonul II administrează active de circa 40 miliarde lei. Din analiza pe care am făcut-o împreună cu colegii, pensia pe care a primi-o astăzi un contributor la Pilonul II de pensii ar fi undeva la 25 de lei pe lună", a declarat Mișa.

„Companiile care administrează Pilonul II de pensii încasează comisioane de management și administrare. Sumele sunt foarte consistente. Erodează, într-un fel sau altul... Există certificate de trezorerie care au un randament bun și aceste piloane plasează banii de exemplu în certificate de trezorerie obținând o dobândă mai bună și diferența o păstrează, deci nu în toate situațiile este un randament mai bun”, a mai arătat ministrul desemnat. 

Anunțul vine în contextul în care în luna aprilie, fondul de pensii NN își notifica clienții cărora le administrează pensia privată obligatorie că în ultimele săptămâni au existat discuții în spațiul public privind o eventuală decizie de naționalizare a fondurilor de pensii private și le recomanda să se informeze despre contextul pieței.

Partidul Social Democrat vine cu o noutate absolută în noul program de guvernare. Angajații nu vor mai fi obligați să achite contribuțiile pentru pensii la sistemul de stat. Aceștia vor putea să plătească sumele aferente doar către fondurile private, potrivit documentului oficial care a ajuns la Parlament.

În programul de guvernare nu se precizează și de unde vor putea fi achitate pensiile deja în plată.