ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministrul israelian de finanțe, Avigdor Lieberman, a declarat luni, referindu-se la acuzațiile de genocid în Bucea, lângă Kiev, că Rusia și Ucraina au făcut schimb de „acuzații reciproce”, dar a adăugat că Israelul condamnă „toate crimele de război”, transmite publicația Haaretz, citată de ȘPS.

Într-un interviu acordat luni postului public de radio Kan, Lieberman a declarat că în fiecare aspect al invaziei Rusiei în Ucraina el „susține în primul rând interesele Israelului”.

Lieberman a fost întrebat despre comentariile ministrului de externe Yair Lapid, care a calificat scenele cu civili morți din orașul ucrainean Bucea drept o crimă de război, și dacă Lieberman condamnă, de asemenea, acțiunile Rusiei.

„Acestea sunt imagini dificile, iar noi toți condamnăm crimele de război”, a spus el. „În același timp, acestea sunt acuzații reciproce. Rușii au cerut convocarea Consiliului de Securitate al ONU... Rusia acuză Ucraina și Ucraina acuză Rusia”, a remarcat el.

„Condamnăm, dar, de fapt, ceea ce trebuie să înțelegem aici este că există un război sângeros și trebuie, pe de o parte, să menținem poziția morală a statului Israel și, pe de altă parte, să menținem interesele Israelului.”

Imaginile dezvăluite din orașul Bucea, în apropiere de Kiev, au stârnit condamnări, într-o ruptură față de retorica mai reținută afișată de oficialii israelieni. Atât ministrul israelian de externe Yair Lapid, cât și ambasadorul Israelului în Ucraina, Michael Brodsky, au calificat acțiunile drept „crime de război” pe paginile lor de Twitter.

Israelul a „mers pe sârmă” în încercarea de a se conforma solicitărilor americane de a se exprima împotriva acțiunilor Rusiei, evitând în același confruntarea cu Moscova - care permite forțelor aeriene israeliene să efectueze lovituri împotriva țintelor iraniene din Siria.

VIDEO din Bucha/Bucea RFE: