ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Subiect al polemicilor și controverselor ultimelor zile, problema grațierii este comentată, într-un interviu acordat emisiunii PRESSALERT LIVE, de Mitropolitul Banatului, ÎPS ioan Selejan.
 
Înaltul prelat consideră că în spațiul public, această instituție a grațierii a fost învelită într-un ambalaj politic. Mitropolitul Banatului apreciază că, pentru presanta chestiune a supraaglomerării închisorilor din România una dintre soluții ar fi eradicarea sărăciei.

După ce a văzut și a aflat direct de la deținuți cum se trăiește în spatele gratiilor, Mitropolitul Banatului a afirmat că una dintre soluții trebuie să fie  ca, timp de șase luni pe an, aceștia să fie duși în anumite unități militare dezafectate. ”Măcar să le asigurăm aerul”, spune Mitropolitul Banatului, ÎPS ioan Selejan.

„Ca om al bisericii, primul instrument cu care noi, preoții, operăm este iertarea. Trebuie să fie iertate, dar trebuie să fie și dreptate, și disciplină, și ordine. Îmi pare rău că astăzi în spațiul public, această instituție a grațierii a fost învelită într-un ambalaj politic. Sunt atâția oameni care trăiesc, astăzi, în penitenciare în condiții care nu mai sunt permise în secolul 21. Noi știm ce a fost în beciurile Securității sau în alte spații de chinuri. Au fost grele condițiile din acele beciuri, dar niciun deținut din acele beciuri sau alte închisori nu s-a plâns că nu avea aer”, a povestit Mitropolitul Banatului. 

Mitropolitul Banatului a mai precizat că, în toamna anului trecut, a fost vizitat de o consilieră a fostului ministru al Justiției, Raluca Prună, cei doi discutând această chestiune.

„A trecut pe la mine, nu demult, prin toamnă, o consilieră a ministrului Justiției să avem un dialog despre cum văd problema deținuților și i-am spus, măcar în perioada de vară, sunt șase luni mai agreabile climatic la noi, duceți deținuții în anumite unități militare dezafectate, măcar să le asigurăm aerul. Chiar dacă ele nu corespund din alte puncte de vedere, le putem asigura aerul și lumina. Aceste unități militare puteau fi amenajate cu forțe proprii. Mi-a spus că s-a notat problema”, a detaliat mitropolitul. 

România ar trebui să se inspire din Occident, unde guvernele țin foarte mult cont de vocea societății civile, este de părere Mitropolitul Banatului. 

 „Nicăieri în Occident nu se ia o lege azi, pui punct și mâine dai drumul. Se lasă să fie dezbătută, pentru că, totuși, dacă o lege este văzută din mai multe puncte de vedere, poate va ieși ceva pozitiv. Ar fi trebuit conținutul acestui act normativ să umble desculț pe stradă, nu toată lumea are Internet. Prin mass-media ar fi fost foarte bine să fie dezbatere și să fi spus fiecare categorie de infracțiuni, să fie explicată grațierea”, consideră Mitropolitul Banatului.