ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un fotomodel britanic în vârstă de 39 de ani a murit într-un spital cipriot în urma unui incident de coagulare a sângelui după ce a primit vaccinul Covid-19 de la AstraZeneca. Stephanie Dubois a suferit o hemoragie cerebrală și a fost în comă înainte de a muri, sâmbătă. Dubois era un model cu cetățenie britanică care locuia în Cipru de cinci luni.  Autoritățile sanitare din Cipru investighează alte patru cazuri de coagulare "ușoară" a sângelui, transmite Daily Mail.

Fotomodelul a postat public că s-a simțit rău după ce a făcut vaccinul pe 6 mai, spunând că s-a simțit "îngrozitor" după prima doză. Ea s-a îmbolnăvit câteva zile mai târziu. Facebook i-a marcat mesajele ca potențial false.

Pe 14 mai, Dubois a făcut o a doua postare publică despre starea ei, dezvăluind că se trezise cu frisoane, articulații gripate, amețeli, dureri de cap și se chinuia să respire. Ea a spus că a crezut că a contractat Covid-19, dar a făcut un test, care a ieșit negativ. 
 
 

Francesco Group Church Lane din Stafford și-a exprimat condoleanțele, scriind pe Facebook: 'Foarte trist să aud că Stephanie Dubois a murit. Stephanie a fost model pentru noi cu câțiva ani în urmă și a făcut parte din colecția noastră câștigătoare. Sincerele noastre condoleanțe familiei ei".

O pagină GoFundMe înființată de Kamran Abassalty pentru funeraliile și aranjamentele funerare ale lui Dubois a strâns până acum 1.810 lire sterline. 

Fotograful Marc Bergmann a scris pe ea: 'Stephanie a fost mult mai mult decât un model pentru mine, a fost o prietenă deschisă, o persoană serioasă, dar și amuzantă, iar în meseria ei atât de minunată profesionistă.  'Îmi va fi dor de ea, dar sper că o voi putea ține în viață cu fotografiile mele cu ea, vorbind despre ea și păstrând-o în inima mea pentru totdeauna'.

Charalambos Charilaou, purtătorul de cuvânt al serviciilor de sănătate de stat, a declarat că Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) va investiga moartea lui Dubois și dacă aceasta are legătură cu vaccinul AstraZeneca. Autoritățile cipriote investighează alte patru cazuri de incidente "ușoare" de coagulare a sângelui - dintre care trei au avut loc după vaccinul AstraZeneca și unul după o vaccinul Pfizer - sunt, de asemenea, investigate.

Unele țări au restricționat sau au renunțat la vaccinurile AstraZeneca din campaniile naționale de vaccinare din cauza unor cheaguri de sânge foarte rare, deși EMA afirmă că beneficiile depășesc riscurile. AstraZeneca este ”coloana vertebrală” a campaniei de vaccinare din Cipru, unde medicii de familie au voie să administreze vaccinul tuturor persoanelor cu vârsta de peste 20 de ani.

Însă multe persoane care au făcut rezervări online pentru a primi vaccinul au refuzat AstraZeneca și au optat pentru alte vaccinuri.

Vaccinul dezvoltat la Oxford a fost marcat de controverse de când, la mijlocul lunii aprilie, organismul de supraveghere a medicamentelor din Uniunea Europeană a descoperit o posibilă legătură între vaccin și cazuri foarte rare de cheaguri de sânge. Cu toate acestea, a declarat că riscul de a muri din cauza Covid-19 este "mult mai mare" decât riscul de mortalitate din cauza unor efecte secundare rare, care afectează aproximativ una din 100.000 de persoane cărora li se administrează vaccinul de producție britanică. 

Până în prezent, autoritățile de reglementare au depistat cheaguri de sânge majore la 242 de persoane, dintre care 49 au murit, în condițiile în care au fost administrate peste 28 de milioane de doze, iar până în prezent, cheagurile au apărut la 141 de femei și 100 de bărbați cu vârste cuprinse între 18 și 93 de ani, iar rata generală de deces este de 20%.

Se pare că sunt mai frecvente la adulții mai tineri și puțin mai frecvente la femei.  Pe 6 mai - ziua în care femeia a primit injecția AstraZeneca - guvernul britanic a anunțat că celor sub 40 de ani li se va oferi o injecție alternativă.

Potrivit cifrelor din Our World in Data, Cipru se află pe locul al treilea în Uniunea Europeană în ceea ce privește vaccinările pe cap de locuitor, administrând 57,54 doze la 100 de persoane. Aproape 49% din populația adultă a Ciprului a primit o injecție cu vaccinul Covid-19, iar 21% sunt complet vaccinați.