ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Veste proastă pentru „indignații” din România care contestă, în stradă, proiectele guvernului privind grațierea. Curtea Europeană a Drepturilor Omului spune răspicat că România trebuie să facă ceva pentru soluționarea problemelor din închisori și ne recomandă să ne uităm la italieni.

Președintele CEDO, Guido Raimondi, recomandă României să ia exemplul Italiei pentru rezolvarea problemelor din penitenciare. Afirmația a fost făcută vineri, în discursul său de la începutul de an judiciar.

„Mai întâi, în privința Ungariei și României, unde numărul cazurilor a crescut cu 95% respectiv 108% în 2016, această situație vizând cauze legate de condițiile de detenție. Indiscutabil, acestea sunt cazuri prioritare, pentru că au intrat sub incidența Articolului 3 din Convenție, dar sunt cazuri care se repetă, ceea ce reflectă dificultăți sistemice și structurale și cer găsirea unor soluții interne.

Totuși, suntem cu toții conștienți că nu există un leac miraculos imediat pentru aceste situații, nici în țara vizată, pentru care rezolvarea acestor probleme implică măsuri politice și bugetare considerabile, nici la Strasbourg. În domeniul penitenciarelor, Curtea definește principii care au fost stipulate clar în decizia din cazul Muršić din 2016. Pe baza acestor principii se diagnostichează o situație dintr-un stat membru. Totuși, repet, o soluție trebuie găsită la nivel național. Acest lucru este posibil, așa cum a demonstrat exemplul Italiei, în cazul căreia numărul cazurilor a fost mai mult decât înjumătățit în ultimii doi ani și jumătate. Acesta este rezultatul politicii Guvernului Italian, în primul rând ca răspuns la hotărârea-pilot Torreggiani, care viza supraaglomerarea din închisori, și, în al doilea rând, cu privire la durata proceselor. Aceasta arată că acolo unde Guvernul are voința de a rezolva o situație și ia măsurile necesare, rezultatele se văd rapid", a declarat Guido Raimondi.

Italia a adoptat o serie de măsuri, printre care și o lege de grațiere, prin care unii deținuți au beneficiat de o reducere de până la 2000 de zile de detenție. Alte măsuri au vizat îmbunătățirea condițiilor din penitenciare și acordarea unor compensații financiare mai mici decât cele care puteau fi obținute la CEDO.

Curtea de la Strasbourg a mai constatat ca supraaglomerarea este o problemă structurală în Italia, dat fiind și cele câteva sute de de plângeri la Curte în care se ridica aceeași problemă a incompatibitățiii condițiilor de detenție cu Articolul 3 al Conventiei. Curtea a stabilit că Guvernul trebuie să remedieze problema, într-un an de la rămânerea definitivă a deciziei, sau să adopte o combinatie de măsuri care să redreseze problema supraaglomerării din închisori. CEDO a condamnat statul italian să le platească petentțlor din cauza Torreggiani daune morale totale care se ridică la circa 100.000 de euro.