ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În urma întâlnirilor cu miniștrii de externe ai Germaniei și Marii Britanii, premierul Benjamin Netanyahu a promis, în cadrul ședinței de cabinet de miercuri, că Israelul va lua propriile decizii și va face tot ceea ce este necesar pentru a se proteja, chiar dacă acest lucru este contrar sfaturilor oferite de aliații săi, informează Times of Israel.

Ministrul britanic de externe David Cameron și ministrul german de externe Annalena Baerbock au sosit amândoi miercuri în Israel pentru o vizită fulger în urma atacului fără precedent al Iranului asupra Israelului în noaptea de sâmbătă spre duminică, în care a lansat circa 350 de drone și rachete de atac asupra țării.

Atât Germania, cât și Marea Britanie au îndemnat Israelul să dea dovadă de reținere în urma atacului, avertizând că orice alte ostilități directe cu Iranul ar putea trimite Orientul Mijlociu într-o spirală de război total. Cu toate acestea, Israelul a promis să riposteze împotriva Iranului, spunând că nu i se poate permite să atace fără să se confrunte cu repercusiuni.

Părând să respingă respectuos sfaturile lui Baerbock și Cameron, Netanyahu a declarat în cadrul ședinței de cabinet că cei doi au avut "tot felul de sugestii și sfaturi" și, deși au fost apreciate, Israelul va lua totuși "propriile decizii, iar statul Israel va face tot ce este necesar pentru a se apăra".

Recunoscând dreptul Israelului de a lua propriile decizii, Cameron a declarat miercuri presei din Israel că, deși este clar că vor exista represalii împotriva Teheranului, el speră ca acestea să fie efectuate "într-un mod care să fie inteligent, dar și dur și care să contribuie cât mai puțin posibil la escaladarea acestui conflict".

"Nu trebuie să li se permită Iranului și reprezentanților săi, cum ar fi Hezbollah sau Houthi, să pună gaz pe foc", a spus ea, adăugând că vor exista consecințe ale loviturii, întrucât Uniunea Europeană lucrează la impunerea de noi sancțiuni împotriva Teheranului.

Biroul lui Netanyahu a declarat anterior că, în timpul întâlnirilor sale cu miniștrii de externe german și britanic, premierul "a reiterat că Israelul își va menține dreptul la autoapărare".

Cei doi diplomați în vizită s-au întâlnit, de asemenea, mai devreme miercuri cu președintele Isaac Herzog și cu ministrul de externe Israel Katz, toate conversațiile fiind axate pe potențialul unei represalii israeliene.

Atât Baerbock, cât și Cameron urmează să participe miercuri după-amiază la o reuniune a miniștrilor de externe din cadrul Grupului celor Șapte în Italia, unde, printre altele, vor discuta despre impunerea de noi sancțiuni împotriva Iranului.

Reiterându-și apelul către Israel de a da dovadă de reținere, Baerbock a declarat că "toată lumea trebuie să acționeze acum cu prudență și responsabilitate".

"Nu vorbesc despre a ceda. Vorbesc despre reținere prudentă, care nu este nimic mai puțin decât putere", a declarat ministrul german. "Pentru că Israelul a dat deja dovadă de forță prin victoria sa defensivă din weekend".

Nimeni nu ar avea de câștigat dacă ar riposta la Iran, a spus ea. "Nici securitatea Israelului, nici multele zeci de ostatici aflați încă în mâinile Hamas, nici populația suferindă din Gaza, nici numeroșii oameni din Iran care suferă ei înșiși din cauza regimului și nici țările terțe din regiune care doresc pur și simplu să trăiască în pace."

De asemenea, Cameron a îndemnat Israelul să își îndrepte atenția spre Gaza, unde războiul împotriva organizației teroriste Hamas se află în a șaptea lună.

"Adevărata nevoie este de a ne concentra din nou asupra Hamas, asupra ostaticilor, asupra primirii ajutorului, asupra obținerii unei pauze în conflictul din Gaza", a declarat el presei.