ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Academicianul Nicolae Breban a declarat că a folosit într-o ședință a Academiei Române, o metaforă "poate nefericită" la adresa lui Horia-Roman Patapievici, dorind să arate că disprețuiește atacurile la adresa neamului românesc.

Acesta a precizat că nu s-a referit și la Gabriel Liiceanu, dar chiar și așa, filosoful a trimis o scrisoare deschisă către președintele Academiei Române, cerându-i să ia poziție față de Breban.

"Am spus că, dacă omul ăsta, Patapievici, ar fi fost în Polonia şi ar fi murdărit şi înjurat istoria poloneză, probabil că polonezii l-ar fi împuşcat, nu eu. A fost o metaforă, poate nefericită, dar arăta faptul că eu dispreţuiesc atacurile la adresa neamului românesc şi a istoriei acestui neam. Vroiam să spun că probabil polonezii ar fi reacţionat foarte dur. Asta vroiam să spun. Pe când în România nu a reacţionat nimeni. Dispreţuiesc pe cei care atacă istoria şi limba românească. Asta e tot ce am spus. N-am spus nimic de Liiceanu", a spus Breban citat de Ziare.com.

De cealaltă parte, Horia-Roman Patapievici s-a arătat "consternat" de afirmațiile lui Nicolae Breban.

"El spune că, dacă eu aş fi trăit în Polonia şi aş fi scris în Polonia, până acum aş fi fost deja împuşcat. Şi regreta faptul că românii nu reacţionează. Altfel spus, el regretă că românii nu m-au împuşcat încă. E ceva incredibil. Sunt consternat", a spus Patapievici citat de aceeași sursă.