ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Nicușor Dan, primarul ales al Capitalei, încă neuns edil din cauza PSD, a declarat joi, că din punctul său de vedere, pelerinajul din București de Sfântul Dimitrie nu ar fi trebuit să aibă loc în actualul context epidemiologic. 
 
Nicușor Dan a spune că în ziua de Sfântul Dimitrie el nu va fi primar în funcție, deci decizia organizării ceremoniilor și responsabilitatea îi va aparține primarului în funcție, Gabriela Firea.

”Din păcate, în ziua de Sfântul Dumitru, când o să vină cea mai multă lume la pelerinaj, nu o să fiu primar în funcție, deci responsabilitatea revine actualului primar, Gabriela Firea. Bineînțeles că există o necesitate de comuniune religioasă pentru foarte mulți dintre noi, însă în această situație excepțională, când există pericolul de răspândire a acestei boli, trebuie să fim cu toții rezonabili și responsabili. Ar fi fost mai bine ca pelerinajul să nu fie organizat. E un lucru bun că s-a anulat procesiunea. Nu e posibil să prevezi câte persoane vor veni la un moment dat. Eu cred că în acest an, în condițiile foarte speciale în care ne aflăm ar fi fost bine ca această ceremonie religioasă să nu aibă loc”, a declarat Nicușor Dan. 
Gabriela Firea a aprobat joi protocolul încheiat cu Patriarhia Română, legat de organizarea pelerinajului cu ocazia Sfântului Dimitrie cel Nou. 

Afirmațiile lui Nicușor Dan nu au de ce să surprindă, șeful Uniunii Salvați Bucureștiul având la activ și alte nemulțumiri legate de Biserica Ortodoxă.  Cu întregul său alai de progresiști, de care spunea că trebuie să se țină cont, Nicușor Dan afirma anul trecut, la Marius Tucă Show, că populația ar fi trebuit întrebată în legătură cu finanțarea Catedralei Neamului din banii primăriilor. 
 
O idee încolțită în mintea lui Nicușor Dan încă din 2016, când consilierii din partea USB au votat împotriva alocării de către Primăria Capitalei a sumei de trei milioane de euro pentru Catedrala Neamului. Pe același motiv: că e necesară o consultare publică pe marginea proiectului, dar și că CGMB ar trebui să mandateze primarul general pentru a solicita documente justificative privind modul în care au fost cheltuiți până în acest moment banii pentru construirea catedralei.
 
Vârf de lance în dezbaterile din CGMB de la acea vreme era franțuzoaica Clotilde Armand, devenită primăriță la Sectorul 1, propunând în shimb alocarea unei sume de bani pentru Spitalul de Arși, sugerînd și că finanțarea Catedralei se face în defavoarea unităților medicale.

"Noi am spus că în același timp ar fi fost mai bine să fie votată propunerea noastră pentru Spitalul de Arși. De ce pentru spitalul de arși trebuie comisii, iar pentru catedrală o sumă mare într-o singură zi", a tunat Clotilde

Potrivit protocolului încheiat joi între Primăria Municipiului București și Patriarhia Română, „la activitate vor participa numai persoane din municipiul București. Pentru aceasta, organizatorul va institui puncte de filtrare a participanților în zonele de acces/ieșire a publicului. În zona acestor filtre va fi realizat triajul observațional al participanților”.

Totodată, participanții la pelerinaj vor trebui să păstreze o distanță de 1,5 metri unul față de celălalt, iar în zonă vor fi amplasate anunțuri prin care oamenii sunt sfătuiți să păstreze distanța fizică și să respecte normele igienico-sanitare.