ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 13.06/ 8:30 Mnisterul Afacerilor Externe a cerut marți ambasadorului Ucrainei în România, Oleksandr Bankov, informații despre perchezițiile făcute Centrul "Eudoxiu Hurmuzachi" din Cernăuți și a solicitat autorităților de la Kiev evitarea oricăror acțiuni de intimidare la adresa minorității române din Ucraina, informeaza Mediafax.

„În cadrul unei întrevederi avute la 11 iunie 2018, la sediul MAE, la nivel de secretar de stat, au fost solicitate ambasadorului Ucrainei în România, Oleksandr Bankov, elemente suplimentare referitoare la circumstanțele efectuării de percheziții la Centrul Cultural "Eudoxiu Hurmuzachi" din Cernăuți. Cu acest prilej, partea română a subliniat necesitatea ca autoritățile ucrainene să asigure respectarea drepturilor persoanelor aparținând minorității române din Ucraina și să evite orice acțiuni de natură să ducă la încălcarea acestora sau care să fie interpretate ca elemente de intimidare”, informează MAE.
 
Știrea inițială

Forțele extremiste ucrainene au luat din nou cu asalt Centrul Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi”,  încercând să-i intimideze pe românii prezenți în clădire. În Anul Centenarului, pe fondul oricărei reacții a statului român, Harta României Mari, reviste și cărți în limba română sunt considerate elemente acuzatoare, care îi pot băga după gratii pe românii din Cernăuți. Acuzați  de regimul de la Kiev  de „apeluri la încălcarea integrității teritoriale a statului” și de încercare „de restabilire a adevărului istoric”

 

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a descins la Centrul „Eudoxiu Hurmuzache” din Cernăuți, organizația fiind suspectată de acțiuni separatiste, informează site-ul deschide.md.Ofițerii SBU au găsit în sediul instituției Harta României Mari, în care regiunea Cernăuți nu este parte a Ucrainei, și pliante ce conțin informații despre Centenarul Marii Uniri, notează tsn.ua. 

 În cadrul unui dosar penal, intentat în baza articolului 110 al Codului Penal al Ucrainei, se verifică informațiile cu privire la prezentarea în centrul orașului Cernăuți a unei hărți a României Mari.
 
Contactat de BucPress, președintele Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” Vasile Tărâțeanu, a spus că în timpul perchezițiilor au fost ridicate toate hărțile României anului 1918, revistele „Glasul Bucovinei”, ziarul „Neamul Românesc” și unele cărți de istorie.

Centrul Cultural Român "Eudoxiu Hurmuzachi" a fost inaugurat la Cernăuți pe 10 mai 2015, având în incinta sa librăria "Mihai Eminescu", cafeneaua "București", departamentele  "Învățământ și Școli", "Cultură și Literatură".
 
Centrul Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzache” din Cernăuți este una dintre principalele instituții de cultură românească din Bucovina de Nord, fiind susținută de Guvernul României.
 
Pe 2 decembrie 2017, extremiștii ucraineni, membri ai organizației Corpul Național, au luat cu asalt sediul organizației, încercând să intimideze românii aflați acolo, pentru a-i determina să renunțe la lupta pentru limba română.

Până în acest moment nicio autoritate de la  București nu a avut nicio reacție față de acest incident prin care românilor din Ucraina li se anulează dreptul de a vorbi liber și a-și promova istoria și cultura în Anul Centenarului.


Relațiile dintre București și Kiev s-au tensionat după ce autoritățile ucrainene au adoptat noua Lege a educației, care prevede că învățământul va trece, în etape, la limba ucraineană, ceea ce a provocat reacții în mai multe țări din regiune în special România și Ungaria.