ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Executivul condus de Viktor Orban acuză România că a rupt Transilvania din Ungaria prin Tratatul de la Trianon. Este cea mai recentă provocare a guvernului maghiar, pe fondul scandalului privind  cimitirul de la Valea Uzului. Postarea unei fotografii de către oficiali ai țării vecin a fost condamnată imediat de Ministerul român de Externe. 

Guvernul Viktor Orban a lansat un nou atac la adresa României, publicând pe un site oficial al Executivului de la Budapesta un text care acuză Tratatul de la Trianon ca distrugând națiunea maghiară, dar și o fotografie de propagandă care sugerează că România a rupt Transilvania de la Ungaria. MAE românesc a reacționat cu un mesaj pe Twitter. 

”Ministerul Afacerilor Exetrne din România condamnă cu fermitate evocarea istoriei de către înalți oficiali maghiari prin referiri la harta Imperiului Austro Ungar dinainte de Trianon, ceea ce încalcă esența și principiile UE, față de care România rămâne ferm angajată”, se arată în mesajul MAE. 

Pe site-ul guvernamental About Hungary a apărut o declarație a secretarului de stat Árpád János Potápi care spune că „Tratatul de la Trianon a distrus economia Ungariei, dar și societatea și sistemul politic al acesteia”. Potapi a spus la un post de televiziune și că „Ungaria a fost forțată acum 99 de ani să semneze Tratatul în Castelul Trianon de la Versailles, și că acesta ar fi fost gândit intenționat să distrugă Ungaria”. 

Declarațiile lui au fost însoțite de o hartă istroică care sugerează că statele vecine au rupt bucăți din Ungaria, inclusiv România, figurând cu o mână desenată care rupe Transilvania din corpul Ungariei. 

Nu ar fi prima dată când oficiali de la Budapesta lansează atacuri de acest gen, pretinzând chiar ca  românii să-și ceară scuze pentru „nedreptățile” îndurate de Ungaria la Trianon.
 
Tratatul a fost semnat în Palatul Marele Trianon de la Versailles, la 4 iunie 1920, de către 16 state aliate (inclusiv România), pe de o parte, și de Ungaria, de altă parte.

Tratatul a fost semnat pentru a stabili frontierele noului stat Ungaria cu vecinii săi: Austria, Regatul Sârbilor, Croaților și Slovenilor (stat devenit ulterior Iugoslavia), România și Cehoslovacia. Tratatul de la Trianon a făcut parte din seria tratatelor încheiate la finalul Primului Război Mondial, celelalte fiind tratatele de pace încheiate de Puterile Aliate cu Germania (la Versailles, în 28 iunie 1919), Austria (la Saint Germain en Laye, în 10 septembrie 1919), Bulgaria (la Neuilly, în 27 noiembrie 1919) și cu Turcia (la Sèvres, semnat la 4 iunie 1920 și repudiat apoi, fiind înlocuit cu tratatul de la Lausanne).