ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Moscova a introdus luna aceasta un sistem de plată prin recunoaștere facială în rețeaua de metrou din oraș, ca parte a unei expansiuni rapide a acestei tehnologii controversate în Rusia, informează Digital Journal.

Activiștii pentru drepturile omului au criticat această tehnologie - deja utilizată în zeci de supermarketuri din Moscova - ca fiind un exemplu de supraveghere insidioasă din partea statului.

„Pentru a intra în metrou, călătorii nu au nevoie de un card sau de un smartphone. Ei trebuie doar să se uite spre camera de pe turnichet”, a declarat viceprimarul Moscovei, responsabil de transportul public, Maxim Liksutov, într-un comunicat.

Acesta a declarat că se așteaptă ca sistemul denumit „Face Pay” să fie folosit de 10-15% dintre călători în următorii doi-trei ani.

El a adăugat că înscrierea în sistem, care necesită un cont bancar în care sunt înregistrate datele biometrice ale călătorilor cu metroul, este „voluntară”.

„Nu vor dispărea alte metode de plată”, a precizat Liksutov.

Autoritățile au afirmat că se așteaptă ca sistemul de plată prin recunoaștere facială să fluidizeze traficul în vasta rețea de metrou din Moscova, pretinzând, totodată, că datele vor fi criptate în siguranță, camerele citind o „cheie biometrică”, nu o imagine a feței călătorului.

În plus, aceleași autorități lucrează la extinderea unei inițiative de colectare a datelor biometrice ale rușilor, demarată în 2018.

La începutul acestui an, ziarul de afaceri Kommersant a relatat că autoritățile speră ca numărul de persoane care și-au transmis datele biometrice să crească de la aproximativ 160.000 la 70 de milioane în următorii doi ani.

Recunoașterea facială s-a extins rapid în Moscova în ultimii ani, autoritățile folosind-o ca instrument pentru a impune măsuri de lockdown.