ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cel mai important ziar independent din Rusia, Novaya Gazeta, al cărui redactor-șef a fost distins anul trecut cu Premiul Nobel pentru Pace, a anunțat luni că își suspendă activitatea până la sfârșitul acțiunii militare a Moscovei în Ucraina, informează CBSNews.

Redactorul-șef Dmitri Muratov a declarat că a fost o decizie "dificilă", indicând că a fost un efort de a "salva" respectata publicație și de a evita o închidere totală.

"Pentru noi și, știu, pentru voi, este o decizie teribilă și dificilă. Dar trebuie să ne salvăm unii pentru alții", a spus el într-o declarație.

Anunțul a fost făcut după mai bine de o lună de campanie militară a Kremlinului în Ucraina.

"Am primit un alt avertisment de la Roskomnadzor", a declarat ziarul, referindu-se la autoritatea de reglementare a mass-media din Rusia.

"Suspendăm publicarea ziarului pe site-ul nostru, pe rețelele de socializare și în presa scrisă - până la sfârșitul 'operațiunii speciale din Ucraina'", a adăugat acesta.

Cofondat de fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov în 1993, Novaya Gazeta este singurul ziar principal rămas care exprimă critici la adresa președintelui Vladimir Putin și a tacticilor sale în interiorul și în afara țării.

La începutul zilei de luni, personalul Novaya Gazeta a luat la cunoștință de un avertisment oficial din partea autorității de supraveghere a comunicațiilor de stat Roskomnadzor, al doilea din ultima săptămână.

Nadejda Prusenkova, o purtătoare de cuvânt a Novaya Gazeta, a declarat pentru AFP că ziarul nu primise încă o copie a avertismentului, adăugând că redactorii au aflat despre această evoluție "de la știri".

În cazul în care un organ de presă primește două avertismente din partea autorității de reglementare a comunicațiilor în decurs de un an, el poate fi închis printr-o hotărâre judecătorească.

Săptămâna trecută, Roskomnadzor a declarat că Novaya Gazeta a omis să marcheze o organizație neguvernamentală menționată într-unul dintre articolele sale ca "agent străin", în conformitate cu legislația rusă.

Rusia este martora unei represiuni fără precedent împotriva vocilor dizidente și a jurnalismului independent, care implică, printre altele, calificarea organizațiilor neguvernamentale și a instituțiilor media drept "agenți străini" - o etichetă cu puternice conotații peiorative și care implică o supraveghere sporită din partea guvernului.

Novaya Gazeta însăși nu a fost declarată "agent străin".

Anul trecut, Muratov a primit Premiul Nobel pentru Pace, alături de Maria Ressa din Filipine, pentru eforturile lor "de a proteja libertatea de exprimare".

Săptămâna trecută, Muratov a declarat că ziarul a decis să doneze medalia de aur unui fond de ajutorare a refugiaților ucraineni.