ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Directorul general al Institutului Național pentru Fizica Pământului (INFP), Constantin Ionescu, a declarat marți, la Antena 3, că experții institutului nu știu de ce s-au petrecut acum seismele de luni și marți din Gorj și Dolj.

„Nu avem nicio explicație de ce au apărut acum”, a afirmat Ionescu, citat de ȘtiripeSurse. Acesta a precizat că deși există o ciclicitate de aproximativ 40 de ani între cutremurele mari din România produse în 1908, 1940 și 1977, asta nu înseamnă că neapărat următorul cutremur poate fi prezis respectând acest interval.

„Vrancea poate sa produca un cutremur oricand. Nu se poate spune cu exactitate (momentul), s-au incercat studii statistice sa prezici un cutremur, dar n-a prea iesit din studii”, a adăugat directorul INFP.

El a adăugat că se poate vorbi în estimarea momentului producerii unui cutremur mai degrabă de probabilități dar și acestea „cu erori destul de mari”.

„În estimarea timpului când va veni un cutremur, eroarea de 5, 6, 7 ani”, conform lui Constantin Ionescu.

Un cercetător al INFP a adăugat că „sigur o să vină un cutremur mare în Vrancea” în următorii 100 de ani, un cutremur de peste 7 pe scara Richter, care va produce pagube.

Cutremurul cu magnitudinea 5,7 pe Richter, produs marți în județul Gorj, a fost urmat de 20 replici cu magnitudini între 2,4 și 4,1, potrivit datelor INFP citate și de Libertatea.

Un alt cutremur de 5,2 pe Richter s-a produs luni tot în Oltenia, fiind urmat la rândul său de mai multe replici.

Cutremurele din Turcia și Siria, produse recent, au făcut până acum peste 34.000 de victime.

Vedeți și: Cauze naturale, arma seismică sau pedeapsa lui Dumnezeu? Cutremurul din Turcia și Siria analizat de Pr. Dan Bădulescu în contextul plăgilor care au lovit omenirea: boala, vaccinul, războiul din Ucraina. Să nu luăm ipotezele drept certitudini! VIDEO

Citiți și: MODALITĂȚI DE UTILIZARE A ARMAMENTULUI GEOFIZIC – AGRESIUNEA GEOFIZICĂ

CERTITUDINEA: Arsenalul războiului geofizic - cutremure, uragane, tsunami, declanșarea vulcanilor. STUDIU