ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Înaintea sărbătorilor de iarnă, Gabriel Liiceanu a mai primit o veste proastă: prin sentința Tribunalului București, a pierdut procesul cu ziarul „Evenimentul zilei” și jurnalistul Victor Roncea, anunță ziaristul Ion Spânu în Cotidianul, precizând că informația se găsește pe portalul instanței. Documentul consemnează: „Respinge acțiunea ca nefondată”.

Decizia instanței vine după ce Victor Roncea a fost dat în judecată de patronul Humanitas, Gabriel Liiceanu, membru fondator al GDS, pentru articolele din Evenimentul Zilei în care jurnalistul a publicat în premieră documente de la înființarea Grupului pentru Dialog Social. Documentele scoase la lumină de Roncea demonstrează aportul direct al lui Silviu Brucan, ca membru de conducere al Consiliului Frontului Salvării Naționale, și al lui Andrei Pleșu, ca ministru al Guvernului Iliescu – Roman, la fondarea și înzestrarea GDS cu bunuri valoroase ale statului român, între care somptuosul sediu din Calea Victoriei 120, unde Brucan l-a primit oficial pe Soros în ianuarie 1990 și în care membrii Grupului de esență internaționalistă stau gratuit de 29 de ani.

Primul episod al serialului din „Evenimentul zilei”, s-a intitulat „GDS, fondat de un agent sovietic și unul maghiar, secondați de Andrei Pleșu și Gabriel Liiceanu” și a trecut în revistă principalele nume care s-au implicat în acest proiect al miliardarului american George Soros.
 
Al doilea episod avea titlul „GDS, fondat de Andrei Pleșu și Gabriel Liiceanu, împreună cu un agent sovietic și unul maghiar” și reprezintă un adevărat Rechizitoriu la adresa celor care au pus umărul la dezvoltarea GDS, mulți dintre ei fiind dovediți ulterior de documentele CNSAS ca fiind agenți sau turnători ai Securității.
 
Victor Roncea l-a consultat și pe cunoscutul exponent al societății civile anticomuniste Valerian Stan, unul dintre experții anticorupție din România care au documentat „Afacerea Humanitas”.

În locul unui „Drept la replică” sau al combaterii în presă (în „22”, în „Dilema veche” sau pe „contributors.ro”, de pildă) a afirmațiilor lui Victor Roncea, Gabriel Liiceanu a preferat să-l acționeze în judecată pe autor, cerînd daune de 50.000 euro din partea acestuia și alte 50.000 euro din partea ziarului „Evenimentul zilei”, mizînd pe notorietatea sa, cea care, chipurile, i-ar fi făcut pe judecători să tremure de emoție! N-a fost însă deloc așa, căci judecătorii au primit din partea lui Victor Roncea o „Întîmpinare” de vreo 40 de pagini, care a lămurit și mai bine faptul că aspectele din articolele din „Evenimentul zilei” erau reale, bazate pe documente și pe declarațiile publice ale unor reprezentanți ai instituțiilor statului, notează Ion Spânu în ”Cotidianul”.
 
Într-un text postat pe Facebook, ziaristul Victor Roncea a comentat decizia instanței, spunând că este „acel moment când începi să-ți recâștigi încrederea în justiție” și a mulțumit Casei de avocatură Tuca Zbarcea & Asociații pentru apărare, Evenimentului Zilei și tuturor celor care i-au susținut demersul de devoalare a Rețelei GDS - SOROS.
 
„Am uitat să vă zic că Bunuțul mi-a adus și mie un cadou de Crăciun: am câștigat procesul cu unul dintre profitorii cu ifose ai tuturor regimurilor, de pe vremea lui Ceaușescu încoace: Gabriel Liiceanu. Temerarul jurnalist Ion Spanu mi-a luat-o înainte și i-a făcut și el un cadou de sărbători lui Liiceanu: un articol de colecție, în Cotidianul. Acel moment când începi să-ți recâștigi încrederea în Justiție... Mulțumesc celebrei case de avocatură Tuca Zbarcea & Asociatii pentru apărare, evz.ro și tuturor celor care mi-au susținut demersul de devoalare a Rețelei GDS - SOROS din România. Concluzia lui Ion Spanu: "Că Gabriel Liiceanu se dovedește a fi un procesoman obsedat de suma de 50.000 euro pare, mai degrabă, o chestiune de cancan filosofic. Grav este că așa înțelege cineva, care se pretinde „filosof” doar pentru că a tradus unele lucrări de filosofie, ideile de libertate a presei și de libertate de exprimare. Grav și penibil!”, a scris Roncea.