ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Toate spitalele de psihiatrie din țară sunt verificate în această perioadă de către echipe ale Organizației Națiunilor Unite.

Supracontrolul își propune să scoată la iveală eventuale nereguli din aceste unități: se verifică, între altele, dacă pacienții sunt îngrijiți corespunzător, dacă sunt abuzați sau dacă sunt bine hrăniți. Mai multe anchete jurnalistice au arătat, de-a lungul timpului,  că, de foarte multe ori, bolnavii internați în spitalele de psihiatrie sunt legați, bătuți ori înfometați.

Ministerul Sănătății a evitat să vorbească despre aceste controale. Mai mult, surse medicale din interiorul unităților ne-au declarat că directorilor de spitale li s-ar fi spus de la București să nu sufle o vorbă despre verificări.

O delegație a Subcomitetului Națiunilor Unite pentru Prevenirea Torturii se află în România până pe 12 mai.

Directorul Institutului de Psihiatrie Socola,  Ovidiu Oprișanu,  a declarat că la aceste verificări au participat și reprezentanți ai organizației pentru drepturile omului Amnesty International.
 
Reprezentanții Ministerului Sănătății au insistat să participe și ei la verificări.

"Noi suntem un spital în subordinea Ministerului Sănătății și a fost prezent directorul de îngrijire și directorul financiar-contabil. Imediat s-a deplasat cel mai apropiat dintre membrii Comitetului Director care a însoțit acești reprezentanți”, au spus surse din minister la Europa FM.

România a fost condamnatã de Curtea Europeanã pentru Drepturile Omului dupã cazul Poiana Mare. Pacienții spitalului de psihiatrie din Dolj erau ținuți și tratați în condiții inumane. Doar în primele douã luni ale anului 2004 în spital au murit 17 pacienți, în timp ce în 2003 alți 80 decedaserã în condiții suspecte.