ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Fundația „Cartea Călătoare” din Focșani a reușit o performanţă unică în ţara noastră. Aceasta a organizat primul Festival Național de Film pentru Nevăzători care a existat vreodată în România.

De asemenea fundaţia „Cartea Călătoare”  a realizat un DVD cu unul dintre filmele proiectate în cadrul evenimentului. Acesta va fi lansat în curând și va conține inclusiv descrierea audio pentru nevăzători, o premieră absolută în istoria filmului din țara noastră. 

Astfel, Fundația „Cartea Călătoare” a demonstrat că ceea ce majorității îi pare imposibil este foarte posibil: nevăzătorii pot viziona un film proiectat în cinematograf alături de văzători, sau se pot delecta cu el punându-l pe calculator. 

Pe parcursul celor cinci zile de Festival, care a avut loc la București și la care au participat persoane cu deficiențe de vedere din întreaga țară, au fost proiectate zece filme românești accesibilizate. Proiecțiile au avut loc la Muzeul Țăranului Român și la Cinema „Elvire Popescu”. În toate cele cinci seri, nevăzătorii și însoțitorii lor, dar și ceilalți spectatori văzători au avut bucuria de a întâlni actori și regizori ai filmelor proiectate, iar surpriza, emoția și entuziasmul acestor momente s-au manifestat de ambele părți. Nenumărate au fost întrebările puse de cei fără vedere și nesfârșită uimirea invitaților, care au făcut exercițiul de a-și vedea filmele... ascultându-le! Dacă până la a participa efectiv la o astfel de proiecție accesibilizată, tuturor li se părea de domeniul fantasticului ca nevăzătorii să se uite la film, după trăirea acestei experiențe au realizat că descrierile audio dintre replicile actorilor fac acest lucru extrem de posibil. 
 
 În cadrul festivalului au fost organizate două work-shop-uri, unul pentru pentru public şi jurnalişti și altul dedicat celor din industria cinematografică, aceștia din urmă tratând, din păcate, cu dezinteres această șansă de a învăța din tainele accesibilizării. Persoanele din prima categorie însă, cu un entuziasm și interes evident, au învăţat care este procesul prin care se realizează un film cu descriere audio pentru nevăzători și au apreciat că este neașteptat de complicat, după ce au avut ocazia să lucreze la un fragment dintr-un film de animaţie.
 
După încheierea acestei prime ediții a Festivalului, Fundația „Cartea Călătoare” va demara, în luna iunie, Caravana Festivalului Național de Film pentru Nevăzători, prilej cu care spectatori cu defiențe de vedere din toată țara și nu numai vor putea vedea, ascultând, filmele accesibilizate.
 
Festivalul Național de Film pentru nevăzători a fost organizat de Fundaţia „Cartea Călătoare” în parteneriat cu Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România.

„Festivalul naţional de film pentru nevăzători a fost foarte important pentru noi deoarece ne-a dat posibilitatea să verificăm dacă filmele accesibilizate sunt într-adevăr înţelese de nevăzători şi provoacă o reacţie emoţională similară cu a spectatorilor obişnuiţi. Am obţinut mai mult decât ne-am aşteptat, publicul a reacţionat în întregul lui la fel, chiar dacă era format din văzători sau nevăzători. Acest lucru ne-a convins că prin audio descriere am reuşit să transmitem mesajul şi emoţia filmului. Un plus de valoare a adus şi întâlnirea publicului cu actorii şi regizorii filmelor proiectate. Pe de o parte, nevăzătorii şi-au satisfăcut curiozitatea întrebând câte în lună şi în stele despre realizarea filmului şi jocul actorilor, iar pe de altă parte a fost un prilej pentru invitaţii noştri de a înţelege mai bine cum percep nevăzătorii a 7-a artă accesibilizată prin această metodă. Unii actori sau regizori au recunoscut sincer că au trăit o experienţă emoţionantă ascultând explicaţiile în cască şi urmărind filmul cu ochii închişi. Au fost surprinşi că au descoperit valenţe noi ale filmului, nedescoperite în succesiunea rapidă de imagini pe când l-au vizionat în mod normal. Concluzia finală, în urma discuţiilor, a fost că deşi nu se poate transmite spectatorului nevăzător întreaga informaţie generată de imagini, metoda audio-descrierii îi permite să înţeleagă acţiunea filmului şi să trăiască aceleaşi emoţii ca un spectator obişnuit. Pentru majoritatea invitaţilor a fost prima oară când au interacţionat cu oameni fără vedere. La întrebarea mea: Ce aţi gândit imediat ce aţi aflat despre existenţa unui festival de film pentru nevăzători? mulţi au răspuns: Un non sens. Sperăm ca Festivalul Naţional de Film pentru Nevăzători să devină o prezenţă anuală în spaţiul cultural românesc şi ediţiile următoare să le pregătim mult mai bine şi cu mult mai multe surprize pentru publicul amator de filme. Nu vreau să uit obiectivul cel mai important, atins prin acest proiect, faptul că persoanele cu vedere şi fără vedere au participat împreună la un eveniment artistic. În acest fel s-au putut cunoaşte mai bine unii pe alţii şi persoanele cu vedere au putut observa că suntem ca şi ei, amatori de cultură, de cunoaştere, cu aceleaşi emoţii şi sentimente, dornici de a schimba impresii, dornici de-a socializa cu toţi semenii noştri”, a declarat pentru Monitorul de Vrancea, Mircea Bucur,  președintele Fundației „Cartea Călătoare”