ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Localitatea Cartojani din comuna Roata de Jos, județul Giurgiu, este prima care va intra sub carantină odată cu noua legislație care permite reintroducerea unor astfel de măsuri restrictive în contextul pandemiei de coronavirus.

În localitatea cu o populație de 3.600 de locuitori au fost înregistrate 32 de cazuri de infectare prin transmitere comunitare, iar autoritățile au stabilit că riscul este de „o gravitate maximă".


Ordinul de plasare în carantină a localității a fost semnat de către coordonatorul Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat. Decizia este motivată prin „evaluarea epidemiologică care a constatat riscul răspândirii comunitare care nu poate fi controlat prin alte metode, iar procentul persoanelor infectate este peste pragul 3cazuri/1000 locuitori".

Potrivit unui comunicat al Prefecturii Giurgiu, carantina în localitatea Cartojani din comuna Roata de Jos se instituie începând de miercuri, de la ora 17.00.

Ordinul Departamentului pentru Situații de Urgență privind carantina va fi în vigoare pentru 14 zile, până pe 23 iulie, ora 12:00.

„Măsura a fost instituită luându-se în considerare situația epidemiologică din județul Giurgiu, comuna Roata de Jos, localitatea Cartojani, generată de coronavirusul SARS-CoV-2, care a dus la înregistrarea unui număr de 32 de persoane infectate cu virusul SARS COV-2 prin transmitere comunitară, la o populație de 3.600 de locuitori, riscul epidemiologic fiind de o gravitate maximă, în circumstanțe de nerespectare a măsurilor legale în vigoare”, se arată într-un comunicat de presă.

Conform dispozițiilor Prefecturii, în și din zona de carantină este permisă intrarea, respectiv ieșirea pentru transportul de marfă, a materiilor prime și resurselor necesare desfășurării activităților economice, precum și aprovizionării populației pe baza documentelor justificative care să indice scopul și destinația transportului.

De asemenea, este permisă intrarea, respectiv ieșirea persoanelor care nu locuiesc în zona carantinată, dar care desfășoară activități economice sau în domeniul apărării, ordinii publice, securității naționale, sanitar, sanitar veterinar, situațiilor de urgență, administrației publice locale, asistenței și protecției sociale, judiciar, serviciilor de utilități publice, energetic, agriculturii, alimentației publice, alimentării cu apă. comunicațiilor și transporturilor.