ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Tragedia de la Matei Balș a îndoliat și mănăstirea Cristiana din apropierea Capitalei. Prima victimă a incendiului identificată este Maica Minodora, o femeie care a ales să își petreacă bătrânețea în căminul îngrijit de surorile de la Christiana, potrivit știri.tvr.ro.

Stareța mănăstirii a sperat până în ultima clipă că sora lor va scăpa, mai ales că aproape învinsese coronavirusul. Din păcate, ieri, rudele măicuței Minodora au fost chemate să o identifice.
 
A fost recunoscută după cruciulița pe care o purta la gât.
 
Marea familie a mănăstirii Christiana din Pipera este formată și din persoane vulnerabile, îngrijite într-un cămin care a fost ridicat în apropierea bisericii. Maica Minodora a ales și ea să stea în cămin. Avea 79 de ani. Era îngrijită de surori atunci când îi era mai rău. Și împărțea cu ele și rugăciunile și clipele de bucurie.

Pe 14 ianuarie a primit vestea că este infectată, că are covid. În lupta pe care a dus-o cu virusul Maica Minodora nu a dat niciodată semne că renunță.

Când starea de sănătate a măicuței s-a degradat, a fost dusă la Matei Balș. După ce a avut loc tragedia, a fost dusă cu arsuri, în stare gravă, la Spitalul Floreasca. A fost resuscitată, însă trupul maicii nu a rezistat.

Sora de la Christiana este prima dintre victimele identificate după dezastrul de la Matei Balș. A avut însă arsuri severe.
 
Dumnezeu să o odihnească în pace!
 
 

Construită la capătul unui drum interior de circa 500 m, ascunsă în spatele vegetației crescute la întâmplare și a unei stații de betoane ce a folosit cândva la ridicarea cartierului de locuințe Aviației, Mănăstirea Christiana se înalță măreț la marginea capitalei, în șoseaua Pipera nr. 49, descrie așezarea Arhiepiscopia Bucureștilor.

Inițiativa a aparținut inimosului doctor Pavel Chirilă care, susținut de un grup de preoți și medici din București, a cerut în anul 1992 Fericitului întru pomenire Părinte Patriarh Teoctist înalta binecuvântare pentru construirea aici a unui complex medico-eclesiastic ce trebuia să cuprindă: o policlinică, patru clinici de specialitate și o mănăstire.

Pentru buna funcționare a mănăstirii au fost aduse aici din toată țara măicuțe și surori cu vocație socio-medicală. Așa a venit și rasofora Benedicta Chirobocea de la Mănăstirea Ghighiu, tunsă în monahism și aleasă stareță în același an.

La 27 noiembrie 1992, în prezența Fericitului întru pomenire Patriarh Teoctist, a I.P.S. Mitropolit Daniel Ciobotea, a I.P.S. Mitropolit Bartolomeu Anania, a I.P.S. Mitropolit Teofan Savu, a P.S. Episcop Galaction Stângă, a P. Cuv. Arhim. Sofian Boghiu, a d-lui dr. Pavel Chirilă și a celorlalți membri ai Asociației Christiana, a avut loc instalarea maicii starețe Benedicta Chirobocea și inaugurarea noii mănăstiri, monahiile urmând să locuiască provizoriu în Căminul de nefamiliști al Postăvăriei Române de lângă Piața Obor, până în anul 2000, când s-au mutat în chiliile așezământului.

Tot în anul 1992 a început construcția policlinicii, ce avea să fie mai târziu abandonată și transformată în sediu al Poliției DRPCIV- București, iar în anul următor s-a pus piatra de temelie și s-a sfințit locul noii mănăstiri de către PS. Teofan Sinaitul, Episcop Vicar Patriarhal, care a și supravegheat, până la alegerea sa ca Mitropolit al Olteniei, evoluția tinerei mănăstiri de aici.

Cu prilejul unei vizite pastorale, în data de 1 iunie 2002, Fericitul întru pomenire Patriarh Teoctist a dăruit comunității monahale de la Christiana icoana și o părticică din moaștele Sf. Cuvios Antipa de la Calapodești, prăznuit la 10 ianuarie, care a devenit astfel, ocrotitorul acestei sfinte mănăstiri.

La 2 octombrie 2005, Patriarhul Teoctist, însoțit de P.S. Episcop Vicar Sebastian Ilfoveanul și un ales sobor de slujitori, a târnosit biserica mică, închinată ”Pogorârii Duhului Sfânt” și ”Sfinților Apostoli Petru și Pavel” și a inaugurat căminul de bătrâne.

Prea Fericitul Părinte Patriarh Daniel este prezent adeseori în mijlocul maicilor și bătrânelor de la Mănăstirea și azilul de vârstnice Christiana.