ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


„Promenada Marie de Roumanie”. Așa se va numi de-acum o bucățică din Paris, aflată la doi pași de Turnul Eiffel, în semn de cinstire a Reginei Maria a României. Evenimentul de la Paris, organizat de Ambasada României în Franța, a avut loc la 97 de ani de la încoronare, în prezența Familiei Regale.

Începând de marți, o porțiune de pe promenada Senei  va purta numele Reginei Maria. Este vorba de secțiunea de pe malul stâng, dintre Pont d'Iéna și capătul bd. Suffren. Ceremonia de inaugurare a început în jurul prânzului, în prezența familiei Regale, informează B1Tv.

Născută în Anglia, ca nepoată a Reginei Victoria, Maria a făcut personal demersuri diplomatice pentru supraviețuirea României, în anii agitați ai Primului Război Mondial și în perioada interbelică. Inițiativa aparține Ambasadei Române din Franța și a fost susținută de de Primăria Paris și de Grupul de prietenie România-Franța din Adunarea Națională Franceză

„Dorim, printr-un astfel de gest, să aducem omagiu celei care în urmă cu 100 de ani pleda cauza României la Conferința de Pace de la Paris și care a rămas în sufletele românilor drept „Mama răniților" și «Regina Întregitoare»”, a explicat Ambasada României în Franța.

Regina-mamă Elena, mama Regelui Mihai va fi  repatriată vineri, pe 18 octombrie, în România. Evenimentul e marcat cu o serie de ceremonii solemne, care se desfășoară de la Aeroportul Otopeni, până la Curtea de Argeș. Sicriul cu trupul Reginei-mamă Elena va fi adus vineri dimineață pe Aeroportul Otopeni, unde va avea loc un ceremonial militar și religios, la care însă nu are acces publicul. Vor fi prezenți Majestatea Sa Margareta și membri ai Familiei Regale, reprezentanți ai instituțiilor Statului, ai Bisericii Ortodoxe Române, ai Armatei României, ai Corpului Diplomatic și ai altor confesiuni și religii din România, se afirmă într-un comunicat al Familiei Regale.