ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Peste 20 de grupuri civice au trimis o scrisoare către Klaus Iohannis prin care îi cer să nominalizeze un nou prim-ministru doar sub rezerva asumării unor principii de guvernare privind independența justiției și continuarea luptei anticorupție, reforma legislației electorale, guvernarea deschisă și menținerea direcției euro-atlantice a României. Așa cum au făcut si in toamna lui 2015, după Colectiv, organizatiile civice vor ca și acum președintele să le cheme la consultări,  înainte de a numi un nou premier.

„Credem că politica în România are nevoie de principii. De baze comune, agreate de toți jucătorii politici implicați care să ducă la democratizarea și transparentizarea vieții publice și, în final, la un nivel cât mai mare de prosperitate și pace socială.

Vă invităm așadar să susțineți prin semnătura voastră demersul nostru, al grupurilor civice constituite în ultimii ani ca reacție la corupția politică și populism, prin care cerem Președintelui României să numească un nou prim-ministru doar sub rezerva asumării unor principii de guvernare privind independența justiției și continuarea luptei anticorupție, reforma legislației electorale, guvernarea deschisă și menținerea direcției euro-atlantice a României.


Iată scrisoarea:

"Stimate Domnule Președinte,

În calitate de cetățeni și membri ai societății civile dorim să ne exprimăm îngrijorarea cu privire la criza morală și politică provocată de coaliția de la putere.

În acest sens, vă solicităm să numiți un nou prim-ministru doar sub rezerva asumării publice de către acesta a următoarelor:

1. Garantarea independenței justiției și renunțarea la orice demers, legislativ sau de altă natură, menit să vulnerabilizeze lupta anticorupție, incluzând dezincriminarea infracțiunilor de corupție și serviciu, reducerea pedepselor pentru acte de corupție, grațieri colective sau amnistie.

2. Îngrădirea accesului, respectiv demiterea persoanelor condamnate penal pentru infracțiuni de serviciu, numite politic de către Guvern în funcții de consilieri, asistenți, șefi de cabinet ai membrilor guvernului etc, și aplicarea cu strictețe și fără excepții pentru funcționarii publici din toate clasele și nivelurile a incompatibilităților prevăzute în art. 54 lit. h-j din Legea nr. 188/1999 privind statutul funcționarilor publici.

3. Reforma legislației electorale și a finanțării partidelor politice în sensul liberalizării și transparentizării competiției politice în termen de maxim un an:


Printre grupurile civice semnatare se numără Contract Romania, retea nationala formata din mai multe grupuri civice, Coruptia Ucide, Geeks for Democracy, #Rezistenta, De-clic, Romania Vie și Daruieste Viata.