ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România, Octav Bjoza, a criticat legea anti-legionară, asemănând-o cu cele apărute pe la începutul anilor 1950. 

Președintele AFDPR susține că legea  vine în contradicţie flagrantă cu Constituţia României, restrângând dreptul la libertate de exprimare, și că oricine poate deveni victimă, relatează flux24.ro.

"Legea prezintă mai multe ambiguităţi, fiind interpretabilă, astfel încât oricine poate deveni victimă, fiind la „cheremul" oricărui procuror sau judecător, urmare a vreunei sesizări, fie ea chiar anonimă, apreciază preşedintele AFDPR.

Bjoza critică faptul că legea nu incriminează şi comunismul, regim care "a săvârşit cele mai abominabile crime asupra acestui popor, milioane de cetăţeni români având de suferit" şi cere refacerea actului normativ, în acest sens.
 
”Constat cu tristeţe cum legea în cauză a declanşat un efect invers, nedorit de nimeni. Rezistenţa anticomunistă din România a fost dintre cele mai dure şi longevive din lumea comunistă europeană. Ea trebuie privită ca un „întreg", nediferenţiind-o pe criterii politice, etnice sau culte, predominant fiind spiritul de jertfă pentru patrie şi tricolor.

Mă întreb dacă nu noi, foştii deţinuţi politici, suntem cei mai autorizaţi să ne desemnăm cine să ne fie sfinţii, eroii şi cetăţenii de onoare?”, spune președintele AFDPR.

Bjoza a cunoscut din plin ororile penitenciarelor comuniste fiind încarcerat la închisorile Codlea, Gherla, Galaţi, Brăila, Văcăreşti şi Jilava, prin lagărele de muncă din Balta Brăilei de la Strâmba, Stoieneşti şi Salcia, precum şi cele din Delta Dunării că Bacul "4" şi Periprava - Secţia Grindu, de unde a fost eliberat la 23 iunie 1962.