ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Unul dintre simbolurile cele mai importante ale oricărei țări este imnul. Alături de drapel și stemă, imnul reprezintă sinteza valorilor și idealurilor poporului care îl cântă, scrie historia.ro.

El poate fi un simbol al Casei Regale, în cazul statelor monarhice, sau – cum este și cazul imnului „Deșteaptă-te, Române!” – un cântec de luptă. Posterității îi este recomandat un asemenea cântec de câteva condiții care trebuie întrunite. Este vorba de emoția publică pe care o generează intonarea acestuia și momentele istorice în care acesta este repetat. În patrimoniul Muzeului „Casa Mureșenilor” Brașov se află o transcriere din epocă a imnului național al României „Unu resunetu” (Deșteaptă-te, Române!).

Poetului Andrei Mureșanu, profesor la Gimnaziul catolic din Brașov (instituție de învățământ condusă de vărul său, Iacob Mureșianu) și redactor la suplimentul literar „Foaie pentru minte, inimă și literatură” al periodicului românesc „Gazeta de Transilvania” condus de George Barițiu, îi va reveni misiunea elaborării unui cântec de luptă. 

 

Textul integral poate fi citit AICI.