ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un înalt oficial american face lobby pe față organismelor modificate genetic, pe care Washington-ul dorește să le impună cu forța Europei prin controversatul TTIP (Acordul de liber-schimb UE-SUA).

Produsele tradiționale ar putea deveni amintire. America nu este dispusă să cedeze niciun pas înapoi în ceea ce privește exportul de produsele controversate, modificate genetic, care sunt în mare parte interzise în cadrul Uniunii Europene. Dar care ar putea ajunge pe mesele europenilor mai repede decât se crede, în ciuda protestelor de amploare din toată Europa, împotriva OMG, dacă Parteneriatul Transatlantic TTIP va fi semnat.
Confirmarea ambițiilor Washington-ului vine din nou, după ce  Michael Scuse, adjunctul secretarului american pentru Agricultură, a afirmat recent, la București, că SUA nu vor accepta implementarea sistemului european de protecție a produselor agro-alimentare prin indicații geografice, în viitorul Acord transatlantic de liber-schimb (TTIP) UE-SUA, conform Hotnews.
 
Prezent în România, Scuse a recomandat europenilor culturile de organisme modificate genetic (OMG), în cazul cultivării plantelor rezultate din biotehnologii. Pentru că, susține el, în acest fel ar putea crește producția astfel încât să poată răspunde nevoilor alimentare ale unei populații globale în plină ascensiune.

Parteneriatul Transatlantic pentru Comerț și Investiții ar putea fi cel mai mare acord comercial din istoria omenirii și va implica o piață de peste 800 de milioane de oameni. Negocierile sunt secrete, dar unele documente au început să apară cu ajutorul organizației neguvernamentale Greenpeace, care le-a transmis cotidianului Süddeutsche Zeitung.
 
Greenpeace arată că TTIP ar duce la eliminarea prevederilor din protecția consumatorilor care blochează organismele modificate genetic și carnea tratată cu hormoni prin înlăturarea principiului preventiv al UE care impune o prudență în reglementare atunci când există îndoieli științifice cu privire la adecvarea unui produs pentru consumul uman.

Documentele mai arată că autoritățile de la Washington au amenințat UE că vor bloca eforturile destinate facilitării exporturilor de autoturisme europene dacă, în schimb, Europa nu acceptă să permită vânzarea mai multor produse agricole americane.
Dacă se acordul se va încheia, privilegiile de care se bucură corporațiile vor deveni legi, iar guvernele vor fi încătușate. Chiar și în cazul în care se schimbă guvernele, tratatul nu poate fi modificat decât prin consensul tuturor țărilor semnatare.