ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Patronul clubului de fotbal Chelsea, Roman Abramovici, a fost fotografiat într-un salon VIP de pe aeroportul din Tel Aviv, în timp ce avionul său privat decola spre Istanbul, după ce șeful diplomației israeliene a declarat că țara sa nu este un paradis pentru rușii sancționați de Uniunea Europeană în contextul războiului ruso-ucrainean.
 
Avionul privat de 50 de milioane de lire sterline al lui Roman Abramovici a aterizat în Israel din Rusia, după ce oligarhul a fost lovit de sancțiuni din partea guvernului britanic din cauza legăturilor sale cu Vladimir Putin.

Avionul Gulfstream G650ER - cu numărul de înmatriculare LX-Ray - a sosit de la Moscova pe aeroportul Ben Gurion din Tel Aviv duminică seara, potrivit site-urilor de urmărire a zborurilor.

O fotografie obținută de Reuters luni după-amiază îl înfățișează pe Abramovici, proprietarul clubului de fotbal Chelsea, stând în salonu aeroportului Ben Gurion cu o mască facială trasă sub bărbie. Magnatul a fost fotografiat cu puțin timp înainte ca un avion ce avea legătură cu el să decoleze spre Istanbul, fără a fi clar dacă Abramovici s-a îmbarcat sau nu, relevă The Daily Mail.  

Uniunea Europeană a impus luni noi sancțiuni împotriva lui Abramovici, care a fost deja sancționat săptămâna trecută de guvernul britanic pentru legăturile sale cu Vladimir Putin. 

Apariția sa la Tel Aviv are loc în contextul în care Israelul caută o modalitate de abordare față de zecile de oligarhi ruși cu origini evreiești, după ce națiunile occidentale și-au intensificat sancțiunile împotriva oamenilor de afaceri care au legături cu Putin.

Pe fondul acestei preocupări, guvernul israelian a format un comitet la nivel înalt care să analizeze modul în care ar putea țara să-și mențină statutul de refugiu pentru orice evreu fără a se lovi de sancțiunile usturătoare care vizează cercul de apropiați ai lui Putin.

Mai multe zeci de magnați evrei din Rusia și-au obținut cetățenia sau rezidența israeliană în ultimii ani.

Mulți dintre ei au relații bune de colaborare cu Kremlinul, iar cel puțin patru - proprietarul clubului de fotbal Chelsea, Roman Abramovici, Mihail Fridman, Petr Aven și Viktor Vekselberg - au fost sancționați la nivel internațional din cauza legăturilor lor directe cu Putin, respectiv puterea KGB-istă de la Kremlin. 

Unele dintre sancțiuni datează de dinainte de invazia Rusiei în Ucraina din 24 februarie 2022.

Israelul, care s-a oferit să fie un posibil - dar improbabil - mediator între Ucraina și Rusia, nu s-a alăturat până acum sancțiunilor economice impuse de SUA, Marea Britanie, Uniunea Europeană și alții împotriva Moscovei.