ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ieri am văzut un live transmis din Mall Vitan, „Love is Fun” (cam simplificat conceptul, după gustul meu). Se vorba despre educația copiilor iar psihologul Gaspar Gyorgy, cunoscut pentru conferințele de parenting, a avut-o ca invitată pe Oana Moraru, prezentată de el ca expertul nr.1 din România în educație. 

Bun, lucruri interesante, de popularizare, până când a picat o întrebarea legată de ora de religie. Unde m-au făcut praf.

Pe lângă amestecul de energii, chakre și alte concepte esoterice, m-a deranjat apelul la ideea că „o nouă revoluție tehnologică implică o nouă revoluție spirituală” iar „religia îndoctrinează prin ritual și condiționare”. Păi domnii mei ritual este și Sfânta Liturghie care adună creștinii în fiecare duminică de 2.000 de ani și ceva, și rugăciunea Tatăl Nostru spusă pentru binecuvântarea mesei în familie.

Gaspar sugerează în discuție că ora de religie ar fi de fapt de fapt o temă comună bullying-ului. Părerea mea este că agresiunea este exact inversă, subliminal se transmite mesajul că a participa la ora de religie confesională, a fi membru al Bisericii este nașpa, dar a fi conectat la nu-știu-ce energii spirituale anoste este „cool”. Ca teolog remarc fără echivoc faptul că cei doi influenceri propuneau de fapt new-age, o amestecătură ce s-ar dori religia viitorului, remodelare confortabilă a lui Dumnezeu livrată omului fără tradiție. Evident new-age nu are nicio legătură cu biserica lui Hristos, venirea Fiului lui Dumnezeu fiind una dintre ficțiunile religioase ale istoriei.

Ce să mai zic, că tot a fost vorba, cred că nu există revoluție spirituală decât în măsura în care îl întâlnim pe Dumnezeu iar acesta este același în istorie, nu trebuie să îl „reformulăm” noi. Am predat ore de religie și cred că este loc de mai bine în acest discurs dar totodată este cu mult folos pentru copii.

Cam asta este, atenție când mergem cu copilul la specialist. Sub conceptul de life-style se poate ascunde manipularea fină a conștiințelor noastre, asezonarea unor concepții cu care poate nu am fi de acord dacă ar fi prezentate frust, în nuditatea lor spirituală.