ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Scene tragice au apărut în Shanghaiul aflat în lockdown, după ce locuitorilor cu o stare de sănătate precară le-a fost îngreunat sau refuzat accesul la servicii medicale din cauza restricțiilor covidiene extrem de dure impuse de Partidul Comunist, potrivit The Epoch Times.

Luptând cu un nou val de infecții cu COVID-19, Shanghai a luat măsuri pentru a decreta carantinarea celui mai mare oraș din țară, după Wuhan, în timp ce autoritățile se grăbesc să taie orice lanț de infecție. Portul și centrul financiar din estul Chinei a declanșat izolarea a 26 de milioane de locuitori în două etape pentru testarea obligatorie în masă pe parcursul a nouă zile, începând din 28 martie.

Din 26 martie, 36 de spitale din Shanghai au fost desemnate ca centre de tratament special pentru pacienții afectați de pandemie.

Persoane din interior au confirmat pentru ediția în limba chineză a cotidianului The Epoch Times că locuitorii vârstnici izolați în casele lor sunt în pericol după ce li s-a refuzat tratamentul de către personalul spitalelor copleșite, iar în comunitățile locale au avut loc tentative de sinucidere.

Un locuitor din Pudong New District, supranumit Dong, al cărui tată este un pacient cu afecțiuni renale care necesită dializă - o procedură de curățare a sângelui - de trei ori pe săptămână, a căutat ajutor pe rețelele de socializare chinezești.

"Tatăl meu nu a făcut hemodializă timp de patru zile și acum picioarele sale au dezvoltat edeme. Potasiul ridicat din sânge ar afecta și inima, iar viața (tatălui meu) ar putea fi în pericol", a declarat el pentru Epoch Times la 28 martie.

"Toate solicitările mele nu au primit niciun răspuns, dar nu pot să-l văd pe tatăl meu așteptând să moară acasă", a spus Dong. Postarea sa de luni a stârnit reacții intense. Un internaut din Pudong a declarat că ruda sa nu a beneficiat de dializă timp de o săptămână, după ce a fost respinsă de Spitalul Shanghai East și de Spitalul Pudong.

Deși dializa este cel mai frecvent tratament pentru uremie, doar un singur spital din districtul Pudong primește în prezent pacienți aflați în carantină, potrivit lui Dong. Alți doi pacienți din comunitatea sa sunt, de asemenea, disperați să facă dializă.

"Ar putea fi sute sau mii de pacienți care fac dializă în tot Pudongul", a spus el, temându-se că o a doua criză covidiană va ucide mai multe persoane decât cele care mor din cauza epidemiei.

Până la ora transmiterii acestei știri, Dong a postat o altă actualizare în care spunea că tatăl său este programat temporar să facă dializă pe 29 martie.

Locuitori care se sinucid

Între timp, restricțiile severe privind călătoriile și mișcările au făcut ca un locuitor în vârstă să se arunce de pe clădirea în care trăia în districtul Minhang din Shanghai, se arată într-un videoclip care a circulat online.

Lin (pseudonim), un rezident din Shanghai din același cartier, a confirmat pe 28 martie cu ediția în limba chineză a publicației The Epoch Times că bărbatul, care a decedat după cădere, avea aproximativ 70 de ani.

"Am auzit că a fost determinat de starea sa de sănătate precară, probabil că suferea de cancer și de dureri", a spus ea, în timp ce în exterior se presupune că un comitet local i-a respins accesul la tratament medicamentos.

Presa de stat din China a negat acuzația, numind-o un zvon. The Epoch Times a sunat în repetate rânduri la autoritățile locale, dar apelurile au rămas fără răspuns.

Cetățeanul din Pudong, Wang, a declarat pentru The Epoch Times pe 27 martie că o fată de 14 ani s-a aruncat de pe locuința sa din Kangqiaozhen din districtul Pudong, după ce a fost testată pozitiv de Covid. The Epoch Times nu poate verifica independent faptele.

"Mama ei a plâns până era să moară", a spus Wang în timpul interviului.

"Oamenii au făcut atât de multe runde de teste de acid nucleic de amplificare la nesfârșit", a spus el. "[Autoritățile] ar trebui să se gândească la ce se întâmplă și să afle cauza. Dar când am spus-o online, mi-au suspendat contul."

Cea mai recentă tragedie a venit după ce o asistentă din Shanghai a murit săptămâna trecută din cauza unui atac de astm după ce i-a fost refuzat accesul în spitalul unde era angajată. I s-a spus că unitatea de primiri urgențe a fost închisă pentru dezinfecție, în urma restricțiilor COVID-19.

Shanghai a continuat să stabilească un nou record de 4.477 de cazuri noi de COVID-19 la 28 martie, arată datele oficiale, reprezentând aproximativ două treimi din totalul raportat la nivel național.