ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ARTICOL PUBLICAT INIȚIAL ÎN 16 IUNIE 2020 ȘI REPUBLICAT PE 17 IUNIE 2022 ÎN SERIA REMEMBER PLANDEMIA: 
 
Actualizare: Premierul Ludovic Orban a declarat marți, la începutul ședinței de Guvern, că în ședința CNSU a fost adoptată în unanimitate hotărîrea de prelungire a stării de alertă pe tot teritoriul țării pentru 30 de zile, începând cu 17 iunie. Orban a precizat că vor putea fi oficiate slujbe în interiorul bisericilor.
 
Urmează să fie dat un ordin comun al ministrului de Interne, ministrului Sănătății dar și șefului Departamentului pentru Situații de Urgență, astfel încât să fie comunicate toate aspectele de natură procedurală.
Slujbele se vor oficia cu respectarea tuturor măsurilor de igienă și distanțare socială.
 
”În plus față de decizia de vineri am luat deczia de a permite oficierea de slujbe și în interiorul bisericilor. Noi nu am închis bisericile, ele au fost deschise. Nu s-a permis, însă oficierea de slujbe”, a precizat șeful Executivului.

El a explicat că propunerea formulată de Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) este aceea de a permite oficierea slujbelor și în spații închise, și în afara bisericilor.
 
”Bisericile fiind de mărimi variabile, va fi un număr redus de credincioși care va putea participa. Aici vor trebuie stipulate foarte clar regulile - distanță, purtarea măștii”, a declarat prim-ministrul.

Știrea inițială

Guvernul urmează să aprobe în ședința de marți prelungirea stării de alertă, au precizat surse guvernamentale pentru Agerpres. PSD amenință că nu o va vota dacă perioada e mai mare de 15 zile. Mărul discordiei rămâne refuzul guvernului de a amâna unele măsuri de relaxare precum deschiderea bisericilor, a teatrelor și chiar a restaurantelor. 

Anterior deciziei, va avea loc o ședință a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, potrivit programului premierului, a  anunțat de Biroul de presă al Guvernului. Ședința CNSU va avea loc la ora 11.30, iar ședința de guvern este programată la ora 12.30.
 
”Decizia de prelungire a stării de alertă, repet, nu este o decizie politică, este o decizie care este fundamentată de evaluări, de analize care sunt făcute de specialiști, de epidemiologi și care consideră indispensabilă prelungirea pentru 30 de zile a stării de alertă, pentru că starea de alertă îți dă toate acele instrumente de care ai nevoie ca să poți să aplici regulile", a afirmat Orban duminică, la un post de știri.

Întrebat ce se întâmplă dacă PSD, majoritar în Parlament, votează împotriva prelungirii stării de alertă, șeful Executivului a spus: „Înseamnă că nu va mai fi stare de alertă”.

Totodată, el a precizat că rămâne restricționat „în general cam tot ce se desfășoară în spații închise și presupune prezența unui număr mare de persoane și o durată de timp mare petrecută”. În această categorie sunt incluse slujbele religioase în interior, spectacolele în spații închise și locurile din interiorul restaurantelor.

Conducerea PSD a decis să nu voteze pentru o prelungire a stării de alertă mai mare de 15 zile și consideră insuficiente măsurile de relaxare propuse de guvern. Social democrații cer renunțarea la achizițiile centralizate și deschiderea spitalelor pentru pacienții cronici și cu alte afecțiuni decât COVID. Liberalii insistă însă că doar guvernul poate da măsuri de relaxare, iar Parlamentul și-a dat deja acordul pentru starea de alertă, urmând să voteze acum doar prelungirea ei.

USR așteaptă informații suplimentare de la guvern ca să decidă cum votează.

Victor Ponta și Călin Popescu Tăriceanu au anunțat deja că Pro România și ALDE vor vota împotriva prelungirii stării de alertă.

Marți, este programată o ședință de guvern în care ar trebui să se aprobe hotărârea care va fi trimisă Parlamentului.

Proiectul de act normativ privind prelungirea stării de alertă nu figurează pe ordinea de zi a ședinței de guvern afișată pe site-ul SGG.