ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


O  măsură pe care guvernanții nu au luat-o nici măcar  în timpul stării de urgență este anunțată acum, odată cu noile restricții care intră in vigoare de luni, de premierul Ludovic Orban: închiderea piețelor.  Cabinele de vot „frecventate” și la alegerile locale și la parlamentarele din decembrie  de mii de oameni nu au fost considerate un pericol. În  schimb piețele au devenit, după cum ne spun acum guvernanții, un focar de infectare. Hypermarket-urile rămân deschise în colonia România.
 
Premierul Ludovic Orban a declarat că piețele agroalimentare închise, de tip hală, cum este Piața Obor, se vor închide pentru cel puțin o lună.

”Acolo chiar, la Bucur Obor au fost în controale de ”n”- ori, de fiecare dată nu cred că 20% dintre cei de acolo respectau regulile - portul măștii, distanța la statul la coadă. Pur și simplu nu se respectă, acolo parcă e o zonă Zoster (afecțiune provocată de un virus pe fondul unui sistem imunitar slăbit - n.r.) în care... Și chiar sunt evidențiate în analizele epidemiologilor o rată destul de mare de răspândire în piețe, pentru că acolo e și contactul cu banul, dai banul, îți dă restul. Nu poți să cumperi cu card, trebuie să dai banul cash”, a explicat joi seara, la Digi 24, șeful guvernului lui Iohannis.

Piețele în aer liber vor rămâne, cel mai probabil, deschise, ”dar și acolo cu măsuri foarte stricte, că în momentul în care îți rămân mai puține piețe, poți să le controlezi mai ușor”, a mai spus Orban, adăugând că analiza este încă în curs.

Orban a mai precizat că recomandarea epidemiologilor este aceea ca un set de măsuri să fie aplicabil pe o perioadă de cel puțin două cicluri de 14 zile, adică 28-30 de zile.