ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Premierul Ludovic Orban a anunțat, joi, principalele măsuri adoptate de Guvern pentru susținerea Economiei. Orban a declarat că toți angajații care sunt trimiși în șomaj tehnic de criza coronavirus vor fi plătiți de la bugetul de stat, din fondurile ANOFM, care e în subordinea Ministerului Muncii.

„Am decis prin OUG să majorăm plafonul de garantare a creditelor pentru IMM- uri prin fondul de garatare.  Suntem pregătiți să majorăm acest plafon cu până la 15 miliarde de lei, dacă va fi necesar. Practic, garantăm credite pentru investiții și pentru asigurarea capitalului de lucru.
 
Dobânda pentru ambele produse este subvenționată 100%. Garanția funcționează pentru 90% din credite, în cazul celor de până un milion și de până la 80% pentru creditele de peste un milion.

Am decis rambursarea TVA până în limita a nouă miliarde de lei, pentru a asigura fluxul de capital către companii,prin intermediul rambursării TVA, tocmai pentru a putea permite companiilor care își desfășoară activitatea să beneficieze de capitalul de lucru necesar.

Am decis creșterea bugetului alocat pentru decontarea concediilor medicale. 

Vom asigura plata șomajului tehnic din bugetul Ministerului Muncii, prin intermediul bugetului de șomaj. Practic, aici am luat această decizie pentru că este clar că foarte multe companii sunt afectate direct sau indirect de epidemie și nu au capacitatea pentru a asigura plata salariilor angajaților și exista riscul ca angajații să fie trimiși în șomaj.  Vom plăti 75% din salariul mediu brut.

Pedepse mai mari pentru infracțiunile petrecute în contextul epidemiei de coronavirus

„Am luat o măsură importantă de modificare a Codului penal privitoare la infracțiunile care se petrec în contextul epidemiei de coronavirus. AM decis majorarea pedepselor pentru falsul în declarații, știți foarte bine că există mai multe cazuri de cetățeni care se întorc în România și trebuie să completeze o declarație. În cazul unui fals, vor suferi rigorile legii. Am majorat pedepsele pentru infracțiunea de zădărnicire a combaterii epidemiei de coronavirus: cine nu respectă carantina sau alte măsuri anunțate de autorități. Vor avea dosare penale. Nu putem accepta ca cetățenii responsabili să nu respecte carantina și să riște să îmbolnăvească ceilalți oameni.
 
Am luat o măsură importantă de modificare a Codului Penal, privitoare la infracțiunile care se petrec în contextul epidemiei de coronavirus, în care am decis majorarea pedepselor pentru falsul în declarații, privitor la epidemia de coronavirus. (...) Există mai multe situații: situația în care un cetățean revine dintr-o țară, unde există un număr de cazuri și fie trebuie să intre în carantină, fie trebuie să intre în izolare. Acești cetățeni trebuie să completeze o declarație, iar în cazul în care comit un fals și nu spun adevărul - din ce țară vin, din ce localitate vin - astfel încât autoritățile să poată să ia decizia corectă - fie decizia de intrare în carantină, fie decizia de izolare la domiciliu - vor suferi consecințele legii. Înseamnă că ei comit o infracțiune, infracțiune care va fi pedepsită cu închisoare.

Nu putem accepta ca cetățenii responsabili să nu respecte carantina și să riște să îmbolnăvească ceilalți oameni.

Cea mai mare parte a românilor care trec prin această perioadă grea respectă legea. Tocmai de aceea am decis să îi sancționăm mai dur pe cei care nu respectă legea.

Economia trebuie să funcționeze, mai ales în punctele cheie. În domeniul Energiei, în domeniul furnizării de utilități, toate instituțiile statului trebuie să funcționeze la capacitate maximă. Toată zona medicală, toată zona comercială trebuie să funcționeze la capacitate maximă pentru a asigura condiții normale de aprovizionare.

Ca atare, solicit tuturor companiilor să ia măsuri de protejare a angajaților. Încă de la începutul epidemiei am urmărit cu mare atenție fiecare evoluție și am luat măsuri graduale, în funcție de evoluția situației.

Păstrăm aceeași mobilizare și suntem pregătiți să luam noi măsuri”, a declarat Orban.