ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Premierul Ludovic Orban a anunțat joi, în debutul ședinței de Guvern, că a decis să angajeze răspunderea Executivului pe proiectul de lege propus de ministrul Vela pentru alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Anunțul lui Orban vine la o zi după ce președintele Iohannis afirma că „în foarte scurt timp Guvernul va promova o legislație pentru alegerea primarilor în două tururi”.
 
De asemenea, guvernul Orban va adopta în ședința de azi o ordonanță de urgență prin care amână până la 1 august 2020 termenul de intrare în vigoare a dublării alocațiilor de stat pentru copii, potrivit ministrului Muncii, Violeta Alexandru.

„PNL susține alegerea primarilor cu jumătate plus unu din cetațenii care-și exprimă votul în alegerile locale. In urmă cu mai bine de doi ani am inițiat un proiect de lege pentru a transpune voința oamenilor de îmbunătățire a modului de alegere a primarilor, prin oferirea unei legitimități. Proiectul a fost parcat neregulamentar la o defunctă comisie de Cod Electoral. Am luat decizia să ne angajăm raspunderea”, a punctat Ludovic Orban.
 
Ministrul Vela a depus proiectul de lege privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin, iar premierul Orban a anunțat că Executivul își va angaja răspunderea pe acest proiect de lege care modifică  legea 115 din 2015.

Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, marți, după ședința CEx, că PSD va trimite o scrisoare liderilor europeni și tuturor europarlamentarilor pentru a acuza intenția Executivului de a schimba legile electorale. Președintele interimar al PSD se plânge în scrisoare trimisă inclusiv Comisiei de la Veneția că „forțele politice care guvernează” abuzează de mandatul dat de parlament și „întreprind demersuri care riscă să afecteze încrederea în democrația românească și statul de drept”.

„Operarea unor modificări atât de ample asupra legislației electorale cu foarte puțin timp înainte de data alegerilor, ar crea un precedent inacceptabil în spațiul Uniunii Europene”, se mai arată în scrisoare transmisă de Ciolacu președintelui Comisiei Europene, președintelui Parlamentului European și Comisiei de la Veneția.
 
Strategia aleasă de premierul Orban vizează și forțarea PSD de a depune moțiunea de cenzură care ar putea duce către anticipate. Ciolacu a declarat, joi, la Slatina, după anunțul Guvernului privind angajarea răspunderii pe adoptarea legii referitoare la alegerea primarilor în două tururi, că social-democrații vor depune moțiune de cenzură.