ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 22:00 Autoritățile ucrainene i-au îndemnat pe cetățeni să folosească, pe cât posibil, adăposturile anti-aeriene. Unii dintre ei s-au refugiat în subteranul metroului din Kiev. FOTO: 
 
 
ACTUALIZARE 21:30 Trupele rusești au câștigat joi seara controlul asupra centralei nucleare de la Cernobîl, unde au fost raportate lupte în cursul zilei, anunță consilierul prezidențial ucrainean Mykhailo Podolyak. Soldații ruși ar fi intrat în zona din jurul fostei centrale nucleare de la Cernobîl, unde ar fi distrus o instalație de depozitare a deșeurilor nucleare, relatează agenția Reuters, citată de Gândul.ro

Orașul-port al Ucrainei Mariupol este sub foc puternic, cu relatări despre sute de explozii, a declarat o sursă diplomatică pentru agenția de presă Reuters, potrivit Știri pe Surse.

Mariupol este unul dintre cele mai mari porturi ucrainene de pe Marea Azov și este situat lângă o linie de front deținută de separatiștii susținuți de ruși în regiunea Donețk - pe care Vladimir Putin a recunoscut-o ca stat independent. Luarea portului Mariupol ar ajuta Rusia să își asigure o rută terestră directă către Crimeea, peninsula ucraineană anexată de Rusia în 2014.
 
ACTUALIZARE 17:00 Forțele armate ucrainene au raportat joi după-amiază că Rusia atacă din mai multe direcții ''infrastructuri militare și civile'', folosind avioane, rachete de croazieră și artileria, transmite agenția DPA.

Kievul și NATO au transmis de asemenea că dinspre Belarus au pătruns în Ucraina convoaie militare rusești. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a vorbit mai devreme despre atacuri aeriene și cu rachete desfășurate de Rusia din mai multe direcții, cu trupe terestre și forțe speciale de asemenea implicate în această ofensivă.

Armata ucraineană a recăpătat controlul asupra portului Mariupol, de la Marea Azov, potrivit Statului Major de la Kiev.

Armata rusă desfășoară de asemenea ofensive dinspre Crimeea către orașele Herson și Melitopol.
 
Cel puțin 18 persoane au fost ucise în urma unui atac rusesc asupra unei baze militare din regiunea Odesa, pe țărmul Mării Negre. 
 

ACTUALIZARE ORA 16.40 Armata ucraineană a anunțat joi că lupte sunt în curs pentru control asupra unui aeroport militar din Gostomel, lângă Kiev, informează agenția AFP, citată de Agerpres

"Lupte sunt în curs pentru aeroportul din Gostomel", situat la câțiva kilometri nord-vest de Kiev, a anunțat șeful Forțelor Armate ale Ucrainei, Valeri Zalujnii.

Imagini de pe rețelele sociale arată că aeroportul pare să fi fost ținta unui atac cu numeroase elicoptere. VIDEO:
 
  
 
ACTUALIZARE 16:17 Armata rusă a anunțat joi că a distrus 74 de instalații militare, între care 11 aerodromuri, în Ucraina, unde Moscova a lansat în cursul dimineții o operațiune militară de amploare, relatează AFP.

ACTUALIZARE 15:59 Poliția ucraineană a anunțat joi că Rusia a efectuat 203 atacuri împotriva Ucrainei de la începutul zilei, confruntări având loc aproape pe întregul teritoriu ucrainean, transmite Reuters. VIDEO:
 
 

ACTUALIZARE 15:10 Un avion militar ucrainean s-a prăbușit joi în apropiere de Kiev, cu 14 persoane la bord, a anunțat serviciul pentru situații de urgență, conform AFP.

Avionul s-a prăbușit în apropiere de localitatea Trîpillea, la aproximativ 50 de kilometri sud de capitala ucraineană, a precizat aceeași sursă. 
 
 
 
ACTUALIZARE 15:00 Mai multe elicoptere rusești au neutralizat o baza militară de lângă Kiev. Două rachete rusești au lovit joi o bază militară din Brovary, o suburbie a Kievului, capitala Ucrainei, anunță Anton Gherașenko, consilier al ministrului Afacerilor Interne din Ucraina. Au fost înregistrați cel puțin 6 morți și 12 răniți în urma atacului, potrivit administrației locale, citate de Știri pe Surse.

Rachete rusești au lovit și un depozit militar din Odesa, potrivit înregistrărilor publicate de agenția Nexta. 18 persoane au murit în urma atacului. Un avion militar ucrainean s-a prăbușit joi în apropiere de Kiev, cu 14 persoane la bord, a anunțat serviciul pentru situații de urgență, conform AFP. Avionul s-a prăbușit în apropiere de localitatea Trîpillea, la aproximativ 50 de kilometri sud de capitala ucraineană, a precizat aceeași sursă.
 
Armata Rusă a nimerit și blocuri de locuințe provocând victime civile, potrivit unor informații de la fața locului. Uciderea unor civili ortodocși de forțe militare ale unei țări pretins „ortodoxe” nu poate avea nici o justificare. FOTO: 
 
 
ACTUALIZARE: Ministerul rus al Apărării a anunțat că apărările aeriene ucrainene au fost neutralizate, la numai trei ore de începerea atacului. Anterior, Ministerul a declarat că arme de precizie au fost folosite doar pentru a neutraliza infrastructura militară și forțele aeriene ucrainene, potrivit Știripesurse.

ȘTIRE INIȚIALĂ: Forțele rusești au declanșat un atac asupra Ucrainei la ordinul lui Vladimir Putin, care a anunțat în zori o "operațiune militară specială", transmite The Guardian.
 
Ultimele informații arată că trupe și blindate rusești au pătruns, joi dimineață, în Ucraina dinspre Belarus, potrivit Știripesurse. VIDEO:

La câteva minute de la scurtul discurs televizat al lui Putin, în jurul orei 5 dimineața, ora Ucrainei, s-au auzit explozii în apropierea marilor orașe ucrainene, inclusiv în capitala Kiev. 

 
Discursul lui Putin, în această dimineață:
   
  
Amploarea atacului rusesc pare să fie masivă. Ministerul ucrainean de Interne a raportat că țara a fost atacată de rachete de croazieră și balistice, Rusia părând să vizeze infrastructura din apropierea unor orașe importante precum Kiev, Harkov, Mariupol și Dnipro.

Exploziile rachetelor de artilerie au luminat cerul nopții în timp ce au început bombardamentele în apropiere de Mariupol, se arată într-o înregistrare video. Un consilier superior al ministerului de interne ucrainean a declarat că se pare că trupele rusești ar putea avansa în curând spre Harkov, care se află la aproximativ 30 de kilometri de graniță. Localnicii din Kiev au căutat să se pună la adăpost în adăposturi antiaeriene, în timp ce în afara orașului se auzeau explozii. VIDEO: 
 

Sirenele de raid aerian au răsunat deasupra capitalei, iar locuitorii din Harkov s-au grăbit să părăsească orașul. VIDEO: 


"Putin tocmai a lansat o invazie la scară largă a Ucrainei", a declarat ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba. "Orașe ucrainene pașnice sunt sub lovituri. Acesta este un război de agresiune. Ucraina se va apăra și va învinge. Lumea poate și trebuie să-l oprească pe Putin. Timpul de a acționa este acum".

În încercarea de a justifica atacul, Putin a afirmat: "Pe pământurile noastre istorice se creează o anti-Rusia ostilă".

"Am luat decizia de a desfășura o operațiune militară specială", a spus el, în ceea ce a echivalat cu o declarație de război. El a susținut că aceasta a fost pentru "demilitarizarea și denazificarea" Ucrainei.

"Nu intenționăm să ocupăm Ucraina", a spus el, și a avut un avertisment înfricoșător pentru alte națiuni.

"Pentru oricine ar lua în considerare posibilitatea de a interveni din exterior: dacă o veți face, vă veți confrunta cu consecințe mai mari decât oricare altele cu care v-ați confruntat în istorie. Toate deciziile relevante au fost luate. Sper să mă ascultați", a spus Putin.

Joe Biden a emis o declarație scrisă în care a spus "Rugăciunile întregii lumi sunt alături de poporul ucrainean în această seară, în timp ce suferă un atac neprovocat și nejustificat din partea forțelor militare ruse.

"Președintele Putin a ales un război premeditat care va aduce pierderi catastrofale de vieți omenești și suferință umană", a declarat Biden. "Rusia este singura responsabilă pentru moartea și distrugerea pe care le va aduce acest atac, iar Statele Unite și aliații și partenerii săi vor răspunde într-un mod unit și decisiv. Lumea va trage Rusia la răspundere".

Alți lideri mondiali au condamnat, de asemenea, invazia. "Sunt consternat de evenimentele îngrozitoare din Ucraina și am vorbit cu președintele Zelenskyy pentru a discuta următorii pași. Președintele Putin a ales calea vărsării de sânge și a distrugerii prin lansarea acestui atac neprovocat asupra Ucrainei. Marea Britanie și aliații noștri vor răspunde în mod decisiv", a declarat Boris Johnson.

"Vom trage Kremlinul la răspundere", a scris Ursula von der Leyen, șefa Comisiei Europene, care anunțase noi sancțiuni împotriva Moscovei cu doar câteva ore înainte de atac.

Scena ofensivei a fost pregătită joi seară, după ce liderii celor două teritorii controlate de Rusia în estul Ucrainei au trimis Moscovei o cerere oficială de ajutor militar pentru "a ajuta la respingerea agresiunii forțelor armate ucrainene, pentru a evita victimele civile și o catastrofă umanitară în Donbas".
 
Cu toate acestea, agenția rusească de presă RIA Novosti a transmis că Președintele rus Vladimir Putin nu are "niciun plan de a ocupa teritoriile ucrainene", după ce a anunțat că a fost lansată o operațiune specială pentru a apăra republicile populare Donețk și Lugansk de agresiunea ucraineană.

Scopul final al operațiunii este "de a proteja oamenii care au fost supuși timp de 8 ani unui genocid de către regimul de la Kiev", a declarat Putin într-o alocuțiune joi dimineață, adăugând că Moscova se va "lansa în demilitarizarea și denazificarea Ucrainei și în predarea în fața justiției a celor care au comis numeroase atrocități împotriva civililor".
 
Președintele rus a precizat, totuși, că Moscova nu nutrește planuri de anvergură de a prelua întregul teritoriu al Ucrainei.