ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Consiliul Constituțional din Franța a validat joi, în aproape toate punctele, controversatul proiect de lege „sanitară”, aprobând extinderea obligativității pașaportului „sanitar” pentru accesul la spațiile și facilitățile publice, precum și vaccinarea obligatorie a personalului medical sau de îngrijire, dar respingând carantinarea forțată a persoanelor testate pozitiv la coronavirus, potrivit France24

Extinderea pașaportului de vaccinare, mai ales pentru accesul în cafenele, restaurante și alte locuri de recreație, precum și vaccinarea obligatorie a personalului de îngrijire (medicală), două măsuri-stindard ale proiectului de lege „sanitară” încropit de politicieni sub pretextul reacției la pandemia de coronavirus, au fost validate joi, 5 august 2021, de Consiliul Constituțional. În schimb, judecătorii au respins izolarea obligatorie a persoanelor testate pozitiv de coronavirus. 

Consilierii constituționali au considerat că pașaportul „sanitar” e rezultatul unei „concilieri echilibrate” între libertățile publice și protejarea sănătății. O decizie care dă undă verde implementării acestui sistem de către guvernul francez începând de luni, 9 august.

Astfel, Consiliul Constituțional a validat folosirea pașaportului de vaccinare în cafenele, baruri, restaurante, dar și la spital, cu condiția ca pașaportul să „nu constituie un obstacol în calea acordării de îngrijire medicală”. Ceea ce nu este decât o contradicție în termeni (la fel cum pașaportul de vaccinare european condiționează călătoria între statele membre dar se spune despre el că nu ar trebui să o împiedice), greu de transpus din teorie în practică. Pașaportul „sanitar” francez va fi, de asemenea, implementat pentru accesul în anumite centre comerciale „peste un anumit prag definit prin decret” și dacă „gravitatea riscurilor de contaminare” la nivelul unui departament (județ) o justifică, au decis consilierii constituționali.

Consiliul nu a găsit, de altfel, nimic de obiectat în privința vaccinării obligatorii a lucrătorilor din domeniul sănătății și a altor profesii care intră în contact cu persoanele considerate „vulnerabile”.
 
Pașaportul „sanitar” a intrat deja în vigoare în iulie în „locurile de recreere și cultură” unde au acces mai mult de 50 de persoane. Prin noua lege, cerința pașaportului de vaccinare va fi extinsă la cafenele, restaurante, târguri și expoziții, precum și la avioane, trenuri, autocare pe distanțe lungi și la unitățile medicale, cu excepția situațiilor de urgență. Tinerii cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani sunt scutiți de pașaportizare până la 30 septembrie, dar nu pe termen nelimitat. Iar asta, deși s-a dovedit științific că vaccinarea tinerilor provoacă riscuri mai mari de reacții adverse decât la celelalte grupe de vârstă, în timp ce rezistența la coronavirus sau speranța de viață în cazul îmbolnăvirii sunt net superioare la tineri.
 
Izolarea persoanelor cu test pozitiv la Covid a fost respinsă

Cu toate acestea, consilierii constituționali au respins propunerea de izolare obligatorie pentru persoanele care sunt testate pozitiv la coronavirus. Izolarea pacienților timp de 10 zile nu este nici „necesară”, „nici adecvată și nici proporțională”, iar această măsură constituie o privare de libertate „în lipsa unei decizii individuale bazate pe o evaluare din partea autorității administrative sau judiciare”, au susținut consilierii. Constatăm însă că au lăsat o portiță pentru internarea forțată la decizia „autorităților”, care cu siguranță că va fi folosită, putând naște și abuzuri, după cum s-a văzut în România, unde astfel de decizii erau emise pe bandă rulantă, iar cei vizați de ele erau puși în situația de a le contesta în lipsă, din izolare.

De asemenea, au fost respinse prevederile referitoare la încetarea contractelor de muncă ale angajaților cu contract pe perioadă determinată care nu prezintă pașapotul „sanitar” dacă natura activității lor îl impune, considerând că există o „diferență de tratament” față de persoanele cu contract de muncă pe perioadă nedeterminată, care nu pot fi concediate din acest motiv.

În ciuda acestui fapt, CGT (Confédération Générale du Travail/Confederația Generală a Muncii) a considerat că legea este „o nouă lovitură dată drepturilor angajaților”, în timp ce FO (Force Ouvrière/Forța muncitorească) a considerat că posibila suspendare a contractului de muncă și a salariului rămâne o sancțiune mult prea „grea”.
 
Proteste masive înainte și după pronunțarea sentinței 

În așteptarea deciziei, manifestanții pentru Libertate, care se adunau de obicei în weekend, au ieșit joi după-amiază în stradă în fața Consiliului de Stat din Paris. Ei și-au strigat nemulțumirea față de generalizarea pașaportului de vaccinare (impus în cafenele, restaurante, anumite centre comerciale, mijloace de transport în comun pe distanțe mari ș.a.m.d.) și de impunerea vaccinării pentru anumite categorii profesionale (medici, asistente, îngrijitori, pompieri, lucrători cu publicul „vulnerabil”), potrivit SufOuest.fr

Protestatarii, printre care mulți membri ai mișcării vestelor galbene, au scandat în fața forțelor de ordine sloganuri precum « Liberté, Liberté » (Libertate! Libertate!), sau « Macron, ton pass on n’en veut pas » (Macron, pașaportul tău noi nu-l vrem - joc de cuvinte pass/pas = permis/deloc). Vestea că legea „sanitară” a fost validată în mare parte de consilierii constituționali a fost întâmpinată în stradă cu huiduieli. Dar și cu argumente:

„Pentru mine, toate acestea reprezintă un atac la libertățile fundamentale și la libertatea de a veni și de a pleca" (dreptul la liberă circulație, n.r.), consideră una dintre manifestante. „Libertatea este, în primul rând, alegerea de a te vaccina sau nu. Suntem pe punctul de a o coti înspre un stat autoritar. Dacă trebuie să arăți un document pentru a fi liber, consider că asta nu este libertate”, a explicat Marie José Libeiro, în vârstă de 48 de ani.

„Nu este normal ca nouă persoane (din Consiliul Constituțional) să decidă asupra libertăților unui întreg popor”, a protestat Nejeh Ben Farhat, de 42 de ani, o „vestă galbenă” care s-a prezentat ca fiind unul dintre organizatorii mitingului. „Angajații cu contracte pe durată determinată sau temporare (nevaccinați și fără pașaport, n.r.) nu vor putea fi concediați, dar vor fi suspendați fără plată”, a criticat acest tehnician în telecomunicații, în opinia căruia, de acum înainte, „vor exista două categorii de populație”: „una favorizată, cu privilegii, și noi, cei mulți, care nu vom mai putea merge la cinema, la cafenea, sau să ne căutăm un loc de muncă”.

„Sunt dezamăgită”

Măsură emblematică și controversată a proiectului de lege care vizează limitarea focarelor epidemiei de coronavirus, pașaportul „sanitar” (care cuprinde dovada vaccinării complete, testul negativ de Covid sau certificatul de vindecare) va fi extins aprioric, începând de luni, la cafenele, restaurante, avioane, trenuri, autocare pentru călătorii lungi, târguri, seminarii și expoziții. Pentru Frédérique Baron, femeie casnică, „să trebuiască să-mi arăt cartea de identitate pentru a ieși la o cafea este de neconceput. Vreau să fiu liberă ca înainte, dar cred că acest „ca înainte” a devenit imposibil”, a concluzionat protestatara în vârstă de vreo 40 de ani.