ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


România ar putea avea o nouă rezervație a biosferei, după cea Deltei Dunării, dacă UNESCO va fi de acord cu solicitarea autorităților naționale cu privire la Parcul Natural Porțile de Fier, a anunțat Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.

”În prezent, în România există o singură arie protejată, rezervație a biosferei, și anume Rezervația Biosferei Delta Dunării (RBDD), deși mai există două arii protejate ce au și statutul de rezervație a biosferei, conferit înainte de 1989, dar care nu îndeplinesc criteriile strategiei de la Sevilia, din cauza absenței așezărilor umane. În acest context, există riscul ca aceste arii să-și piardă în viitor acest statut, ceea ce ar plasa România pe un loc codaș din punct de vedere al numărului de rezervații ale biosferei, chiar dacă la capitolul suprafață situația este mai bună prin RBDD”, precizează Anne Jugănaru, secretar de stat în ministerul de resort, conform Agerpres.

Documentația întocmită de către autoritățile de la București va fi transmisă la UNESCO — Paris pentru declararea unei noi rezervații a biosferei pe teritoriul României, aceasta reprezentând prima etapă procedurală (cea internațională) dintre cele două necesare declarării unei rezervații a biosferei.

Cea de-a doua etapă, națională, are loc după aprobarea documentației de către UNESCO și constă în promovarea hotărârii de guvern pentru declararea rezervației biosferei.