ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


De Ziua Deținuților Politici Anticomuniști, 9 martie, PS Varlaam Ploieșteanul a anunțat câteva dintre numele care vor fi propuse spre canonizare pentru anul 2025. Este vorba de preoți și monahi persecutați sau martirizați de regimul comunist, printre care se numără pr. prof. Dumitru Stăniloae, pr. arhim. Cleopa Ilie și pr. arhim. Gherasim Iscu de la Tismana. Aceștia se adaugă Părintelui Arsenie Boca - Sfântul Ardealului, al cărui dosar de canonizare este deja întocmit și care ar putea intra în calendarele ortodoxe chiar înainte de 2025.

În ședința din 25 februarie 2021, Sinodul B.O.R. a decis pregătirea procesului de canonizare a 12 preoți și călugări pentru anul 2025, când Biserica Ortodoxă Română împlinește 140 de ani de autocefalie și 100 de ani de la obținerea statutului de patriarhie, a explicat Episcopul Vicar Patriarhal, potrivit Basilica.ro.

„Cei mai mulți dintre ei au mărturisit credința în Hristos în vremurile foarte grele pentru Biserică din timpul comunismului”, a spus ierarhul.

El a enumerat trei dintre numele propuse pentru procesul de canonizare, proces care, după o evaluare în Sfântul Sinod, se poate încheia cu aprobarea sau respingerea dosarului:

  • Părintele Profesor Dumitru Stăniloae, care a suferit în închisori;
  • Părintele Arhimandrit Cleopa Ilie, care a fost urmărit ani de zile de Securitate și a trăit mulți ani într-o recluziune asemenea părinților din primele secole ale monahismului;
  • Arhimandritul Gherasim Iscu, Starețul Mănăstirii Tismana, un apropiat al celor care au luptat în mod efectiv împotriva acestui regim care a dorit să distrugă credința din inima românilor.

„Iată, deci, că Biserica, care îi pomenește la fiecare Sfântă Liturghie pe luptătorii anticomuniști, alături de eroii care au căzut în războaiele pe care poporul nostru le-a purtat de-a lungul istoriei, participă și astăzi cu toată dragostea de mamă la pomenirea celor care, în închisori, n-au murit doar pentru valorile acestei națiuni, ci și pentru valorile Evangheliei”, a explicat PS Varlaam Ploieșteanul.

„Această națiune a avut ca valoare fundamentală credința creștină și viețuirea în duhul Evangheliei Mântuitorului nostru Iisus Hristos”, a subliniat el.

„Chiar și cei care au luptat împotriva comunismului din rațiuni pur politice, după ce s-au întâlnit cu suferința și au înțeles că în taina Crucii rezidă taina Învierii, L-au cunoscut pe Hristos cel răstignit și înviat și L-au mărturisit cu toată puterea lor”, a mai precizat ierarhul.

„De aceea, este foarte firească pomenirea acestor luptători împotriva unui regim ateist, anti-creștin, să se facă în ziua pomenirii celor 40 de Sfinți Mucenici de la Sevasta”.

Părintele Episcop Vicar Patriarhal a mai precizat că „există o asemănare între cei care au murit acum 1.700 de ani pentru Hristos (la Sevasta – n. red.) și luptătorii anticomuniști care au murit sau au suferit în perioada regimului comunist, întrucât și aceștia L-au mărturisit pe Hristos cu o forță sufletească exemplară”.

În ziua de pomenire a Sfinților 40 de Mucenici din Sevasta a fost stabilită de Parlament și Ziua Deținuților Politici Anticomuniști. În cinstea acestora, marți Secretariatul de Stat pentru recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist și mai multe asociații ale foștilor deținuți politici au organizat o ceremonie militară și religioasă de comemorare la monumentul „Aripi” din Capitală.

În cadrul ceremoniei, PS Varlaam Ploieșteanul a depus o coroană de flori din Partea Patriarhiei Române. La eveniment au mai fost prezente autorități locale și centrale și urmași ai foștilor deținuți politici.
 
Cu o zi înainte de Ziua Deținuților Politici Anticomuniști, IPS Calinic al Argeșului și Muscelului a pus piatra de temelie pentru noul lăcaș de cult ce va fi ridicat în curtea fostului penitenciar din Pitești în amintirea deținuților politici care au suferit represalii din partea regimului comunist. Responsabil pentru buna desfășurare lucrărilor a fost desemnat preotul Cozmin Ionuț Miloiu, care slujește în prezent la paraclisul din clădirea închisorii, informează Basilica.ro.

Fosta închisoare Pitești reprezintă centrul suferinței fizice și spirituale din perioada comunistă, din cauza ororilor experimentului de „reeducare prin tortură” care s-a desfășurat între anii 1949-1951.

Slujba de sfințire a fost precedată de Sfânta Liturghie și de parastasul pentru victimele comunismului care au pătimit în penitenciarul Pitești. Ierarhul a pomenit în predică umilințele și suferința prin care au fost siliți să treacă peste 600 de tineri aduși la Pitești din toate orașele țării și a îndemnat la cultivarea permanentă a respectului și dragostei față de semeni.

La slujbele comemorative au participat reprezentanții Asociației Foștilor Deținuți Politici – filiala Pitești, precum și ai Fundației „Memorialul Închisoarea Pitești”.