ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Federația Națională a Părinților susține că, în sălile de clasă, camerele de supraveghere ar trebui să funcționeze tot timpul anului școlar, nu doar la examenele naționale, astfel evitându-se actele de violență, dar sindicatele spun că poate apărea problema unui furt intelectual, relateaza Mediafax.

„La nivel de zonă urbană, în școli există aceste camere de supraveghere și în interior și la exterior. Sunt camere și în sălile de curs și acolo, din păcate, nu sunt puse în funcțiune. Am discutat această problemă și cu liderii sindicatelor, astfel încât, atunci când primesc o sesizare de la părinți, de la elevi pe diferite spețe cum ar fi actele de violență, să pot să aduc dovezi. Mi-este foarte greu să pot să mă duc cu o grămadă de cereri, la minister și să încerc să demonstrez. Aceste înregistrări vor fi folosite doar când avem o situație punctuală. Iar o eventuală sesizare trebuie făcută în două-trei zile pentru să școala nu are posibilitatea de a stoca toate filmările din toate clasele unei școli”, a declarat, pentru MEDIAFAX, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți din Învățământul Preuniversitar (FNAP-IP), Iulian Cristache.

Pe de altă parte, sindicaliștii pun problema unui posibil furt intelectual, precizând că este nevoie de acordul cadrului didactic și al părinților pentru înregistrarea orelor.

„Înregistrarea într-o sală de clasă se poate face doar cu acceptul cadrului didactic și cu buna știință a părinților pentru că discutăm, în mare măsură, despre copii minori. Se poate pune problema unui furt intelectual pentru că fiecare profesor are drept de proprietate față de ce face el la oră, la clasă. Are schița lui de lecție, are strategia lui, care nu se poate pune la dispoziția oricui. Profesorii nu sunt sclavi pe plantație și se ia orice decizie fără a se ține cont de poziția lor. Este un sistem cu circuit închis, nu vine cineva, din afară, să monitorizeze ceea ce se întâmplă în clasă”, a explicat, pentru MEDIAFAX, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, Marius Nistor.