ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, deputatul Constantin Codreanu, are interdicția de a intra pe teritoriul Ucrainei. 

Deputatul Constantin Codreanu a fost blocat în vama Mămăliga de ucraineni, care l-au anunțat că are interdicție de intrare pe teritoriul Ucrainei.
 
Parlamentarul român a aflat în cursul dimineții, explicând că urma să participe la comemorarea celor peste 3000 de români masacrați de NKVD pe 1 aprilie 1941, la Fântâna Albă, scrie timpul.md.

„Chiar dacă e 1 aprilie, nu e glumă. Vameșii ucraineni de la punctul de trecere a frontierei Mămăliga m-au anunțat că am interdicție de a intra pe teritoriul Ucrainei. Aștept de o oră, blocat în vamă. După mai multe discuții, sper, totuși, să putem găsi o solutie pentru această situație absurdă și să ajung la Fântâna Albă ca să îi putem comemora pe cei 3000 de români masacrați acolo în 1941”,  a scris Codreanu, într-o postare pe o rețea de socializare.

Nu este primul caz  de acest gen. Ucraina a declarat persona non grata mai mulți cetățeni ai României pe parcursul ultimilor ani – jurnaliști, bloggeri, oameni politici, formatori de opinie. Și lui Mircea Druc, fost premier al Republicii Moldova, care deține și cetățenia română, i s-a interzis să intre în Ucraina.
 
Constantin Codreanu a fost ales în Parlament pe listele Partidului Mișcarea Populară. Codreanu a participat la alegeri pe listele de subscripție pentru diasporă, fiind votat de românii din R. Moldova.

Ministerul Afacerilor Externe de la București susține că subiectul interdicțiilor de intrare în Ucraina pentru un număr de cetățeni români a fost ridicat de partea română cu mai multe ocazii, inclusiv în discuțiile la nivelul miniștrilor afacerilor externe, atât în cadrul vizitei la București a ministrului ucrainean de externe, în februarie 2015, cât și cu prilejul discuțiilor ulterioare, inclusiv telefonice, respectiv prin demersuri ale ambasadei României la Kiev în relația cu autoritățile ucrainene.