ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Deși o mare parte a presei a relatat că, de la 1 februarie 2017, persoanele fizice nu vor mai trebui să plătească taxe la eliberarea pașapoartelor, conform potrivit Legii nr. 1/2017 privind eliminarea unor taxe și tarife, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, ce a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 15 din 6 ianuarie 2017 și va intra în vigoare la 1 februarie 2017, românii vor plăti în continuare pentru pașaport, anunță Digi 24.

Sunt eliminate doar o parte din taxe, după adoptarea de către Parlament a legii care elimina 102 taxe. Legea a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis, în 6 ianuarie, după ce prima dată a retrimis-o în Parlament.

Ce taxe nu vor mai plăti persoanele fizice de la 1 februarie:

- taxa pentru eliberarea unui pașaport electronic, a unui pașaport simplu temporar sau a altui document de trecere a frontierei, procurarea unui act judiciar sau extrajudiciar, la cererea unor persoane fizice sau juridice străine, eliberarea de adeverințe, precum și alte servicii prestate de autorități;

- taxele pentru acordarea cetățeniei române și pentru redobândirea acesteia;

- taxa aplicarea apostilei pe actul oficial administrativ sau înregistrarea cererii pentru aplicarea apostilei;

- taxa pentru cazierul judiciar/fiscal;

- taxele aplicate supralegalizării sigiliilor și semnăturilor de pe un act oficial;

- taxele pentru identificarea unei persoane pe teritoriul României;

- taxele consulare și de cetățenie, percepute la misiunile diplomatice și oficiile consulare de carieră ale României în străinătate, spre exemplu: taxele pentru înregistrarea cererii de eliberare a unei cărți de identitate sau a unei cărți electronice de identitate, taxele pentru eliberarea unui pașaport sau a unui titlu de călătorie, sau taxele pentru legalizarea semnăturii de pe un înscris sub semnătură privată.

Însă, trebuie știut că prețul unui pașaport este format din trei taxe: contravaloarea fizică a pașaportului, taxa de eliberare și recuperările.

Mai precis, prin legea amintită mai sus se elimină doar ultimele două taxe. Prin urmare, românii vor plăti în continuare pentru pașaport. Pașaportul electronic simplu va fi 59 de euro sau contravaloarea în lei, față de 100 de euro în prezent.

Pașaportul temporar va costa 20 de euro (sau contravaloarea în lei), față de 80 de euro cum este acum, iar titlul de călătorie va fi de 5 euro, în loc de 60 de euro.

Procurile, care costă în acest moment 60 de euro, vor costa 3 euro.