ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Patriarhia României a făcut, prin intermediul unui comunicat de presă, precizări cu privire la apariția în presă a unor informații despre efectuarea unor lucrări neautorizate pentru instalarea unei centrale termice la biserica Parohiei Adormirea Sfintei Ana – Batiștei din București.

„Centrala termică a bisericii Parohiei Batiștei a fost montată în anul 2002, în timpul preotului paroh Mircea Despoiu (în prezent pensionar), fără aprobarea Centrului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor, pe locul pe care funcționa la începutul secolului al XX-lea o sobă folosită pentru încălzirea lăcașului de cult. Pentru evacuarea gazelor centralei termice a fost folosit vechiul coș, aflat în peretele bisericii încă de la construcția edificiului (secolul al XVIII-lea).

Un pictor-zugrav restaurator, acreditat de Ministerul Culturii, a realizat un memoriu tehnic cu privire la această problemă, din care reiese că orificiul utilizat pentru evacuarea gazelor actualei centrale termice a deservit și coșul sobei care încălzea biserica în secolul trecut.

Pentru restaurarea integrală a bisericii și, implicit, și pentru remedierea acestei probleme, Parohia Batiștei a inițiat în anul 2014 un proiect în care sunt implicați mai mulți arhitecți acreditați de Ministerul Culturii.

Actualul preot paroh, Mihail Arcadius Iliescu, a fost audiat în calitate de martor într-un dosar în care se fac cercetări cu privire la problema semnalată.

Cu privire la situația creată în biserica Parohiei Batiștei, Centrul eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor a început o anchetă internă.

De asemenea, precizăm că cele trei aparate de aer condiționat, instalate în biserică în anul 2016, nu afectează cu nimic pictura murală”, se arată în comunicat.

Biserica Adormirea Sfintei Ana - Batiște monument istoric de clasă A, de valoare națională și universală, înscris în Lista Monumentelor Istorice.