ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Patriarhul Bartolomeu, capul Patriarhiei Ortodoxe Grecești din Constantinopol, a fost spitalizat în capitala Statelor Unite, Washington D.C, informează Daily Sabah.

Bartolomeu, liderul spiritual al celor 200 de milioane de creștini ortodocși răsăriteni din lume, a sosit sâmbătă în SUA pentru o vizită de 12 zile care include o întâlnire cu președintele Joe Biden și are o agendă vastă care cuprinde probleme religioase, politice și de mediu.

Patriarhul trebuia să participe la o slujbă la Catedrala Sfânta Sofia, dar nu s-a simțit bine după zborul lung și programul său încărcat de când a ajuns în capitala SUA, a relatat duminică agenția de presă AMNA, cu sediul în Grecia.

Bartolomeu, în vârstă de 81 de ani, a fost dus la Spitalul Universității George Washington, unde i s-a recomandat să se odihnească și este ținut sub observație, a precizat pe Twitter biroul de presă al Arhiepiscopiei Ortodoxe Grecești din America.

Mai târziu, duminică, acesta a precizat că patriarhul "se simte bine" și că se așteaptă să fie externat luni.

Patriarhul este considerat primul între egali (primus inter pares) în ierarhia ortodoxă răsăriteană, ceea ce îi conferă proeminență, dar nu și puterea unui papă catolic.

Bartolomeu urmează să primească joi o diplomă onorifică din partea Universității Notre Dame, în cadrul unui eveniment care evidențiază eforturile de îmbunătățire a legăturilor dintre ortodocși și catolici, la secole după ce cele două biserici s-au rupt decisiv în 1054 pe fondul unor dispute legate de teologie și de pretențiile papale de supremație.

Pe lângă întâlnirile programate cu înalți oficiali americani, Bartolomeu intenționează, de asemenea, să organizeze o ceremonie de deschidere a ușilor la Biserica Ortodoxă Greacă și Sanctuarul Național Sfântul Nicolae din New York, care a fost construită pentru a înlocui o biserică parohială distrusă în timpul atacurilor de la 11 septembrie 2001 și pentru a-i comemora pe cei uciși la World Trade Center din apropiere.