ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Generalul Kirill, șeful Bisericii Ortodoxe Ruse, este aproape de a fi arestat după ce a calificat războiul din Ucraina un conflict și nu o „operațiune specială”, cum a cerut Putin.
 
Săptămâna trecută, un preot ortodox a fost arestat în Rusia după ce a predicat împotriva războiului dus de o țară ortodoxă contra unor frați și surori în Hristos, pe care îi ucide în Ucraina: „Nu putem închide ochii și afirma că negrul e alb și că Abel a greșit, și-a provocat fratele”, spunea el înainte de a fi arestat.
 
Predica preotului Ioan Burdin ar fi încălcat partea 1 a noului articol 20.3.3 din Codul rus de infracțiuni administrative, care ar interzice persoanelor să se exprime împotriva acțiunilor militare ale Rusiei sau chiar să folosească cuvintele „invazie” și „război” în legătură cu atacul rusesc asupra Ucrainei. Patriarhul a vorbit de un conflict...

„Acum trecem printr-un conflict între Rusia și Ucraina”, a spus patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse, citat de spzh.news. „Să ne gândim la ceea ce ne poate diviza cu adevărat. Dar vrăjmașul neamului omenesc - prin anumite persoane, prin anumite asociații de oameni - aruncă o minciună în relațiile dintre popoarele noastre și, pe baza acestei minciuni, se dezvoltă un conflict. Și știm că nu este vorba doar de o ceartă între vecini, ci este un conflict care implică state, adică instituții care au dreptul legal de a folosi forța, obligându-și cetățenii să se supună dacă aceștia încalcă legile, sau obligând alte țări, dacă văd că există o amenințare în ele, să asigure că nu mai există o astfel de amenințare.”
 
Patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii, în care BORU înglobează și Basarabia, respectiv Republica Moldova, cât și Ucraina, i-a calificat la finalul lunii trecute pe opozanții Moscovei din Ucraina drept "forțe ale răului" care vor să rupă unitatea istorică dintre cele două țări, a transmis Știripesurse.
 
"Dumnezeu să ne ferească ca actuala situație politică din Ucraina, un stat frate apropiat nouă, să fie folosită în așa fel încât forțele răului să învingă", a declarat Kirill în predica sa de duminică, citat de agenția Interfax.
 
Patriarhul Kirill, liderul Bisericii Ortodoxe Ruse, nu a răspuns la solicitarea Consiliului Mondial al Bisericilor de a-și folosi influența pentru a ajuta la încheierea războiului din Ucraina.
 
În schimb, într-o scrisoare adresată organizației cu sediul la Geneva, patriarhul Kirill a învinuit "forțele care consideră în mod deschis Rusia ca fiind inamicul lor" drept responsabile pentru acest conflict, scrie agerpres.ro, citat de Știripesurse.
 
Kirill a dovedit veleități de politician și a acuzat NATO că își extinde prezența militară la granițele Rusiei și ignoră temerile Moscovei privind un posibil atac, el repetând astfel argumentele formulate de Kremlin.

Patriarhul Kirill, liderul puternicei Biserici Ortodoxe Ruse din 2009, este unul dintre pilonii sistemului instaurat de Vladimir Putin. El nu ezită să justifice reprimarea de către poliție a protestelor opoziției sau să binecuvânteze armele și războaiele Moscovei în străinătate.

În 2012, el și-a exprimat loialitatea asemănând mandatul lui Putin cu "o minune de la Dumnezeu".