ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


La 28 martie 2023, site-ul oficial al Bisericii Ortodoxe Sârbe a publicat o declarație a Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe Sârbe în legătură cu ultimele evenimente din jurul Bisericii Ortodoxe Ucrainene în general și a Lavrei Kiev-Pecerska în special. Acest lucru este raportat de Departamentul de Informare și Educație al Bisericii Ortodoxe Ucrainene cu un link către site-ul web al Bisericii Ortodoxe Ucrainene, potrivit News.Church.

Patriarhul Porfirie, în numele Sinodului Episcopilor Bisericii Ortodoxe Sârbe, a declarat că „Biserica Ortodoxă Ucraineană este, după cum se știe, singura Biserică Ortodoxă canonică și legală din Ucraina și, în același timp, cea mai mare organizație religioasă din această țară. ." Întâistătătorul sârb a subliniat diferența dintre UOC și OCU, care „nu are nici măcar cele mai elementare atribute ale ecleziasticii, este recunoscută doar de patru Biserici ortodoxe, care în ceea ce privește numărul credincioșilor lor constituie un procent foarte mic. în universul ortodox”. Numărul credincioșilor nu este însă semnificativ, pentru că, potrivit Patriarhului Porfirie, Biserica fie este Biserică, fie nu, pentru că „un parasinagog ilegal nu poate deveni Biserică” cu o lovitură de condei.

„Biserica este întotdeauna pentru pace, se roagă constant pentru pace și face tot posibilul pentru a înlocui dușmănia și ura dintre oameni și popoare cu prietenie și iubire”, a menționat Patriarhul.

Biserica Ortodoxă Sârbă privește cu „profundă îngrijorare, tristețe și dragoste frățească” „suferința sfinților” (Apoc. 14, 12; cf. 1, 9) din Ucraina, precum și presiunea, violența și persecuția care actualele autorități ucrainene acționează împotriva Bisericii canonice și, prin urmare, împotriva majorității propriilor cetățeni, dat fiind faptul că aceasta este cea mai mare comunitate religioasă din țară”. În textul declarației, Patriarhul a atras atenția asupra ultimelor fapte ale perchezițiilor violente în bisericile UOC: „Punctul culminant al persecuției din ultimele zile a fost prinderea violentă a bisericilor în favoarea structurii schismatice pseudobisericești, care a statutul unui fel de „Biserică de stat” și inchiziție informală”.

Patriarhul Porfiry și-a exprimat îngrijorarea cu privire la evenimentele recente din jurul rezilierii contractului de închiriere a Lavrei Kiev-Pecerska. Spunând, în special, că „decizia actualei conduceri de stat a Ucrainei de a-l expulza pe Mitropolitul Onufry, frăția monahală și academia spirituală din Lavră nu este altceva decât un sinonim pentru teroarea de stat teribilă împotriva Bisericii, precum și cea mai gravă încălcare a drepturilor sale fundamentale, a libertății religioase și a libertății de conștiință în general. Comportamentul conducerii statului ucrainean arată că scopul său real - poate ultim - este de a șterge memoria istorică și toate urmele ortodoxiei antice din Ucraina pentru a schimba codul și identitatea istorică pe care Biserica le-a construit și păstrat cu grijă de-a lungul secolelor, de la Sfântul Principe Volodymyr până în zilele noastre”, a remarcat Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe.

În plus, în text, Patriarhul a asigurat de rugăciunea sa pentru instaurarea rapidă a păcii în Ucraina, încheierea războiului și și-a exprimat, de asemenea, speranța că „bisericile și comunitățile religioase, precum și instituțiile și organizațiile care țin la pace , justiția și o oarecare ordine în lume, vor condamna încălcarea gravă a drepturilor și libertăților religioase în Ucraina”."