ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Sfinții Împărați Constantin și mama sa, Elena, sunt un model pentru creștinii de astăzi, a spus patriarhul României în predica la Sfânta Liturghie oficiată cu prilejul acestei sărbători, la altarul de vară al Catedralei Patriarhale.

"Acești doi Sfinți Împărați Constantin și mama sa Elena sunt model pentru creștinii de astăzi. Sunt model pentru creștinii care zidesc biserici, mănăstiri, pentru creștinii care cresc în credință pe copii și pe tineri și pentru toți creștinii care ajută pe semenii lor aflați în nevoie, în necazuri, în lipsuri, care au o milostivire deosebită față de orfani, față de bolnavi, bătrâni și de oamenii neajutorați", a spus Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române,  potrivit Agerpres.

Patriarhul României a subliniat că Evanghelia lui Hristos a fost tradusă în faptă de către acești Sfinți Împărați, exemplul lor fiind urmat de domnitorii creștini români.

"Constantin Brâncoveanu a construit, după modelul Sfântului Împărat Constantin cel Mare, mai multe biserici, între care aici în București — Biserica Sfântul Gheorghe Nou, iar cea mai mare ctitorie a sa este Mănăstirea Hurezi din județul Vâlcea a cărei biserică poartă hramul Sfinții Împărați Constantin și Elena, pentru că domnitorul a dorit aceasta și voia ca acolo să fie locul lui de veci, dar Dumnezeu a rânduit altfel și moaștele sale se află acum aici în București la Biserica Sfântul Gheorghe Nou", a amintit înaltul ierarh.
De sărbătoarea Sfinților Împărați Constantin și Elena, la hramul istoric al Catedralei Patriarhale, Sfânta Liturghie a fost oficiată de patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, împreună cu un sobor de ierarhi, membri ai Sfântului Sinod.

Programul liturgic dedicat hramului istoric al Catedralei Patriarhale a început de vineri cu săvârșirea Slujbei Privegherii. Sâmbătă, de la ora 7,00, au fost scoase în procesiune moaștele Sfinților Împărați Constantin și Elena și așezate spre închinare în baldachinul special amenajat din apropierea Catedralei.