ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Într-un moment în care specialiștii avertizează despre pericolul sutelor de milioane de tone de plastic care poluează planeta, pandemia Covid-19 a împins problema plasticului la cote și mai mari, odată cu obligativitatea purtării de măști de protecție, scrie Tudor Borcea în Național.

Analizele efectuate de-a lungul timpului au demonstrat că oamenii inhalează microparticule de plastic și le consumă odată cu mâncarea și apa.

Plastic în plămâni

O examinare post-mortem din 2021 a National Institute for Health and Care Excellence (NICE, Marea Britanie) citată de BVCNews a confirmat prezența microplasticelor la 13 dintre cele 20 de persoane analizate, iar cu peste 20 de ani în urmă, o examinare a cancerului pulmonar din SUA din 1998 a descoperit 11 cazuri de prezență a acestor componente în 99 dintre cele 114 probe de plămâni care au fost examinate.

 

O echipă de oameni de știință de la Hull York Medical College a căutat să cerceteze efectul pe care inhalarea microplasticelor îl are asupra țesutului uman. Ei au analizat țesutul pulmonar uman la 13 bolnavi care au suferit o intervenție chirurgicală pulmonară. Ei au descoperit contaminarea cu microplastic la 11 din cei 13 bolnavi (39 de articole în 11 mostre de țesut pulmonar).

Autorii au descoperit 12 tipuri de microplastice, „care au multe utilizări și sunt, în general, prezente în ambalaje, sticle, haine, frânghie/sforă și o mulțime de procese de fabricație”.

Polipropilena și polietilenul tereftalat

Însă o varietate mai mare de microplastice a fost descoperită în părțile inferioare ale plămânilor. Probabil că cele mai importante tipuri de microplastice au fost polipropilena (PP) și polietilenul tereftalat (PET). Acestea se regăsesc în măștile purtate în timpul pandemiei Covid-19, PP este probabil cel mai utilizat element din plastic în aceste măști.

Integral la NAȚIONAL / Parteneriat

AICI: Un STUDIU cu IMAGINI pe acestă temă. FOTO: