ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Suntem din ce în ce mai puțini la noi în țară, dar tot mai mulți prin alte părți ale Europei. Peste 2,2 milioane de români trăiesc pe meleaguri europene. Iar cifra comunicată oficial de la Bruxelles îi ia în calcul doar pe cei plecați cu forme legale.
 
România se află, după Albania, printre primele cinci țări care au dat cel mai mare număr de emigranți în statele UE. Unul din nouă români e plecat la muncă în vestul Europei.

Românii reprezintă cea mai numeroasă comunitate de cetățeni străini în Italia, Spania și Ungaria.

În Italia, de exemplu, trăiesc aproape un milion de rezidenți români. Iar în Spania, peste 700 de mii.

Peste 245 de mii de români s-au stabilit în Germania. Avem însă comunități mari și în Grecia, Cipru, Portugalia și Slovacia. Mulți sunt îngrijitori în case, alții lucrează în agricultură sau în sistemul de sănătate. 100.000 de români și-au găsit locuri de muncă în Belgia.

Cei care nu au putut ajunge în țară de sărbători sunt cu gândul la familiile de acasă.

De la un an la altul, românii stabiliți în străinătate trimit acasă tot mai puțini bani. În 2014, de exemplu, sumele au scăzut la un miliard și jumătate de euro. Față de aproape 8 miliarde, în 2008.

Europenii nu se înghesuie deloc să vină în România. Suntem țara cu cei mai puțini rezidenți străini: sub 0,5% din populație. La noi s-au stabilit moldoveni, turci, chinezi, italieni și sirieni.

România este singurul stat al Uniunii Europene în care cetățenii din Siria reprezintă una dintre cele mai numeroase minorități.